Przepis na sos do pizzy a’la barbecue

Jaki sos do pizzy lubicie najbardziej? Ostatnio moim faworytem jest sos do pizzy barbecue. To pyszny, aromatyczny i nierzadko ostry sos idealnie komponuje się ze smakiem chrupiącego i pulchnego ciasta oraz mięsem z kurczaka lub z wieprzu. Sos barbecue (BBQ) został stworzony jako dodatek do potraw grillowanych. Można go dodawać również do pizzy zamiast sosu pomidorowego. Poznajcie moją kulinarną kompozycję na przepis na sos do pizzy.

Domowy sos barbecue

pinterest

pinterest

Sos aromatyczny pasuje do wielu mięsnych potraw, można go z łatwością przygotować w domu i przechowywać w lodówce przed kilka dni (przy tym nie traci swojego smaku i aromatu). Aby wykonać sos barbecue, potrzebujesz następujących składników:
– 2 ząbki czosnku,
– 2 cebule,
-5 łyżek ketchupu Pudliszki (może być łagodny),
– 5 łyżek musztardy,
– 6 łyżek octu balsamicznego,
– 2 łyżki miodu,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 3 łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób wykonania:
Najpierw smażymy na małym ogniu cebulę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy do tego słodką paprykę i mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałe składniki (ketchup, ocet balsamiczny, musztardę, miód) i gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Studzimy.

Przepis na sos do pizzy barbecue to tylko jedna z kilku mi znanych wersji. Podobno w Stanach Zjednoczonych można wyróżnić co najmniej kilkanaście rodzajów sosów. W USA są one bowiem podstawowym dipem na każdego grilla, bo dobrze smakują z wieprzowiną, drobiem i wołowiną. Sos barbecue również króluje na stołach mieszkańców Azji; jest używany jako składnik do przygotowywania dań słodko-kwaśnych kuchni japońskiej i chińskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *