Przepis na smak dzieciństwa: domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki to wspomnienie lata na wsi u babci. To smak, bez którego nie wyobrażam sobie wakacji. Mimo tego że ceny jagód w tym roku są znacznie wyższe niż rok temu (uwaga: kg kosztuje nawet 25 złotych!), to nie sposób przejść obok nich obojętnie na osiedlowym targu. Ja uwielbiam bułeczki z jagodami, którym nie dorówna żaden sklepowy wypiek. Przeważnie jedna taka drożdżówka kosztuje ok. 2 złotych i zwykle jagód w niej tyle co na lekarstwa, jak nie po prostu zwykłego dżemu z jagód. Warto więc nie żałować pieniędzy, tylko biegnąć czym prędzej na targ po te czarne owoce. Poniżej polecam przepis na jagodzianki według receptury mojej babci.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 100 gram masła,
  • 3 łyżki cukru (polecam cukier trzcinowy),
  • 180 ml mleka,
  • mała kostka drożdży,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki jagód,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Podgrzane mleko (lekko ciepłe) należy wymieszać z 1 łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami oraz ok. 4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłym miejscu na 20 min. i przykryć ściereczką kuchenną. Pozostałą część mąki należy wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru i wymieszać na koniec. Kolejno dodać: jajko, miękkie masło oraz zaczyn, który wyrósł pod ściereczką. Wyrabiać ciasto. Następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrośnie i zwiększy swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na stolicy i podzielić na mniejsze części, z którym należy uformować kulki. Jagody umyć, oczyścić i pomieszać z cukrem pudrem. Ułożyć je na rozwałkowanej kulce (na środku) i zlepić brzegi, jak w przypadku pierogów. Gotowe bułeczki należy poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp między nimi. Bułki należy piec w temperaturze 180 stopni w nagrzanym piekarniku i przez ok. 20 min. Można je posmarować na koniec lukrem lub posypać cukrem pudrem. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *