Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami i fetą

Chyba już wiecie, że sałatki uwielbiam, zatem mogłabym je jeść i przygotowywać codziennie. Staram się urozmaicać ich skład, testując nowe składniki i smaki. Niedawno odkryłam świetne połączenie dwóch smaków – pieczonego buraka czerwonego i sera feta. W towarzystwie sałaty, cebuli i ziaren słonecznika są strzałem w dziesiątkę – to bardzo zdrowa i pożywna sałatka, którą można jeść na podwieczorek lub nawet lekki obiad.

źródło: https://www.bbcgoodfood.com

źródło: https://www.bbcgoodfood.com

Składniki:

  • 2 upieczone czerwone buraki,
  • 2 garści mixu sałat (np.: rukola, roszponka, szpinak),
  • 100 gram sera feta,
  • 2 cebule czerwone,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek,
  • płynny miód naturalny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki nasion słonecznika, uprażonych na suchej patelni.

Sposób przygotowania:

Krok 1:  Pieczenie czerwonych buraków

Najlepiej upiec kilka buraków w piekarniku. Pozostałe będzie można wykorzystać do innych dań, np. do sałatki zasmażanej do mięsa mielonego i ziemniaków lub do barszczu czerwonego.  Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Warzywa myjemy i zawijamy każdy burak oddzielnie w kawałek folii aluminiowej. Kładziemy na blaszce i pieczemy około 60 minut, aż buraki staną się miękkie. Uwaga! Najlepsze do pieczenia są buraki średniej wielkości. Te większe będą potrzebowały dłuższego czasu pieczenia.

Krok 2: Przygotowanie dressingu do sałatki

Olej z pestek winogron  (2 łyżki) mieszamy z oliwą z oliwek (2 łyżki) oraz miodem (1 łyżeczka), solą i pieprzem.  Składniki wlewamy do pojemnika lub słoika. Czerwoną cebulę kroimy w kostkę oraz wrzucamy do słoika z dressingiem. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 60 minut.

Krok 3: Przygotowanie sałatki

Gdy buraki są już upieczone, można je obrać i pokroić w  drobną kostkę. Mix sałat należy wypłukać i osuszyć, a następnie wrzucić do salaterki. Na wierzch poukładać buraki oraz setę, pokrojoną w kostkę. Następnie wrzucić ziarna słonecznika – uprażone wcześniej na patelni. Wszystko polać gotowym dreesingiem z dodatkiem czerwonej cebuli.

Uwaga! Zamiast sera fety, można użyć sera koziego, który świetnie pasuje do smaku pieczonych buraków!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *