Przepis na pszenne bułki do hot dogów

Modyfikacja przepisów fast food to moja specjalność. Ostatnio postanowiłam upiec samodzielnie bułki do hot dogów. Stwierdziłam, że zdrowe i chrupiące domowe pieczywo jest wyjątkowe w smaku i mniej chemiczne, w porównaniu do tradycyjnych bułek, zakupionych w jednym z wielu supermarketów. Oczywiście upieczenie pszennych bułek do hot dogów było dla mnie małym wyzwaniem. W rezultacie efekt był zaskakujący – upiekłam lekko chrupiące na zewnątrz i nieco słodkie w środku bułki do hot dogów. Z góry posypałam je sezamem. Pychota!

Składniki:
bułki-do-fast-foodow-100 gram mąki pszennej,
-150 gram mąki razowej,
-15 gram drożdży,
-140 mln mleka o temperaturze około 30 stopni,
-1 łyżka cukru trzcinowego,
-2 łyżki ciepłego masła.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie (4 łyżki) i łyżeczce mąki. Tak przygotowane drożdże odstawiamy na kilka minut, żeby powstał z nich zaczyn. Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę razową oraz mąkę pszenną i mieszamy, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Na koniec wsypujemy drożdże i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Ciasto na bułki do hot dogów powinno być lekkie i nie twarde. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie wałkujemy je na stolicy i dzielimy na 6 części. Kulki wałkujemy na równe elementy i wykładamy na blachę, wysmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Ostawiamy w ciepłym miejsce i nakrywamy blachę ciepłą ścierką. Bułki powinny być większe i lekkie po 15 minutach. W końcowym etapie smarujemy je oliwą z oliwek i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *