Przepis na kruche ciasto z jabłkami i cukrem trzcinowym

Kruche ciasto to mój smak dzieciństwa. Idealnie komponuje się ze smakiem kawy. To duet doskonały świetny na poprawę nastroju. Długo szukałam przepisu na dobre kruche ciasto, testowałam podane przez moją babcię, mamę i ciotki. Sekret idealnego wypieku nie tkwi tylko w doborze składników, ale także w sposobie ugniatania. Ważny jest także tajemniczy składnik, którym jest cukier trzcinowy (klik). 

Składniki na ciasto:

500 gram mąki pszennej,

200 gram cukru trzcinowego,

1 opakowanie cukru waniliowego,

5 żółtek,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

200 gram margaryny

2 łyżki śmietany.

Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym i cukrem pudrem. Następnie należy dodać masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Zagnieść ciasto, dodając stopniowo śmietanę, aby powstała zgrabna kulka. Ciasto należy podzielić na 2 części – jedną włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki na ok. pół godz.

Poza tym potrzebne będą kwaśne jabłka (1 kg). Trzeba je poszatkować na tarce i wymieszać z cukrem. Następnie należy rozwałkować jedną cześć ciasta i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Podpiec spód przez ok. 20 minut. Gdy wystygnie trzeba ułożyć na nim masę jabłkową. A na wierz zetrzeć resztę ciasta. Piec przez ok. godz. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Źródło: przepisy.magazyn-kuchnia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *