Przepis na krem z dyni według Kurta Schellera

Przepisy szwajcarskiego mistrza Kurta Schellera inspirują mnie do kolejnych kuchennych rewolucji. Postanowiłam dzielić się z Wami moimi kulinarnymi odkryciami na bieżąco. Wczoraj robiłam krem z dyni na niedzielny obiadek według przepisu Kurta Schellera. I powiem Wam, że smakuje o niebo lepiej, niż zupa z dyni, którą robiłam w maju (przepis znajdziecie na moim blogu). Krem z dyni według Kurta Schellera nie jest taki mdły jak na danie dyni przystało;) Ma ziołowy smak i aromat.

Składniki:
krem-z-dyni-kurta-schellera

  • 1 duża dynia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kolendra,
  • zioła prowansalskie,
  • 100 mln śmietany kremówki,
  • 500 gram mleka kokosowego,
  • 100 mln oleju z pestek dyni,
  • krem balsamiczny.

Przygotowanie:
Dynię wkładamy na blachę i pieczemy w piecu przez około 3 godziny. Następnie warzywo ubieramy ze skóry. Czosnek i cebulę ubieramy, kroimy na drobne kawałki i smażymy na oleju z pestek dyni. Następnie dodajemy pokrojoną dynię, podsmażamy wszystko razem. Na koniec zalewamy mlekiem kokosowym i śmietaną kremówką. Pestki dyni smażymy na patelni. Krem z dyni przyprawiamy ziołami prowansalskimi i kolendrą. Zupę serwujemy z kremem balsamicznym i uprażonymi pestkami dyni.

Kurt Scheller twierdzi, że porcja wystarczy dla 3 osób. Czas przygotowania:4 godziny. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *