Przepis na kebaba z frytkami i sałatką

Danie kebab to jeden z najczęściej jadanych posiłków typu fast food. W Polsce kebab „zjednał” sobie żołądki wielu smakoszy, o czym świadczą ciągle powstające gastronomie, serwujące tego rodzaju fast foody. Kebab przyrządzony w domowych warunkach może być świetnym pomysłem na obiad. Dziś prezentuje Wam mój sprawdzony przepis: kebab z frytkami i świeżą sałatką. Danie wystarczy na 6 porcji. Czas przygotowania wynosi 60 minut.

Składniki:
– 3 sztuki podwójnych i dużych filetów z kurczaka,
– 1 kg ziemniaków,
filet-zkurczaka– olej słonecznikowy do smażenia,
– przyprawa do kebaba Prymat,
– kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej,
– świeży zielony ogórek,
– dwa pomidory,
-cebula,
– papryka chili,
– jogurt naturalny Bakoma,
– jedna główka czosnku.

Sposób przygotowania:
Myjemy mięso z kurczaka i oczyszczamy nożem z niepotrzebnych elementów zawierających tłuszcz i krew. Następnie filety z kurczaka obsypujemy przyprawą Prymat i odstawiamy do lodówki na dwie godziny (jeżeli zamierzamy zrobić kebab na obiad, warto dzień wcześniej przygotować filety z kurczaka obsypane przyprawą). Mięso kroimy w długie paski, nabijamy ciasno na długie metalowe szpikulce do szaszłyków.

Pieczemy w piekarniku lub grilujemyprzez kilkanaście minut. kebab-z-frytkamiNastępnie ściągamy kurczaka ze szpikulca i układamy na tatce do grillowania i jeszcze chwilę podpiekamy.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w talarki lub w paski na frytki. Wlewamy olej na patelnię i rozgrzewamy. Smażymy frytki i wykładamy na tacę lub talerz wyścielony ręczniczkiem kuchennym w celu zebrania tłuszczu.

Następnie obieramy cebulę, czosnek i ogórek oraz myjemy pomidor i liście sałaty. Warzywa kroimy na drobne kawałki, czosnek ucieramy przez praskę. Do przygotowanej miski wkładamy sałatę, pokrojony pomidor, ogórek i cebulę.

Przygotowujemy sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodajemy zmiażdżony czosnek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatę i frytki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *