Przepis na kebaba w tortilli

Uwielbiam domowe jedzenie typu fast food. Sama kupuję artykuły spożywcze w sprawdzonych miejscach, mięso jest zawsze chude i świeże, a warzywa pochodzą od ekologicznych upraw. Ponadto staram się przygotowywać dipy, unikam majonezu i gotowego sosu czosnkowego. Kieruję się zasadą, iż na talerzu musi być zdrowo i kolorowo. Dlatego dziś podzielę się z Wami kolejnym przepisem na kebaba, tym razem będzie to mięso z kurczaka w tortilli. Przepis na kebaba w tortilii zakłada przygotowanie porcji dla jednej osoby.

Składniki:
pełnoziarnista tortilla,
liście sałaty lodowej,
dwa pomidory bawole serca lub 6 pomidorków koktajlowych,
zielony ogórek,
kebab-przepis-gastronomie-hotele-plprzyprawa do kurczaka Prymat,
czerwona cebula,
50 g mięsa z kurczaka,
oliwki,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
jogurt typy greckiego,
czosnek,
jedna rzodkiewka.

Przygotowanie tortilli pełnoziarnistej

fast-food-gastronomie-hotele-plZwykle kupuję gotowe placki do tortilli. Zdarzyło mi się upiec gotowe bułki do kebaba. Postanowiłam poeksperymentować z tortillą. Domowy placek będzie zdrowszy, ponieważ w jego składzie jest wiele mąki pełnoziarnistej. Potrzebujemy jedynie 40 g mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i wodę.

Wszystkie składniki spożywcze łączymy, wlewamy do nich wodę i ugniatamy do uzyskania zwartego ciasta. Następnie rozwałkowujemy ciasto i pieczemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Pamiętajmy o tym, aby nie trzymać tortilli na patelni zbyt długo. Pieczemy z obu stron.

Przygotowanie sosu do domowego fast fooda

Domowy sos czosnkowy do tortilli jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujemy: 3 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie produkty spożywcze łączymy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany dip do kebaba odstawiamy do lodówki na godzinę.

Przygotowanie kebaba w tortilli
warzywa-gastronomie-hotele-plKurczaka oczyszczamy z tłuszczu, kroimy w kostkę i w miseczce mieszamy go z przyprawą. Na oliwie z oliwek smażymy mięso z kurczaka, doprawiamy je przyprawą Prymat, przykrywamy patelnię i dusimy przez około 15 minut na małym ogniu. Upieczony placek do tortilli smarujemy przygotowanym sosem czosnkowym.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa (pomidory, ogórek i cebulę),  kroimy w półplastry. Wszystkie warzywa i oliwki kropimy oliwą z oliwek i mieszamy w miseczce. Układamy je na placku pełnoziarnistym – zaczynając od liści sałaty lodowej – kończąc na usmażonym mięsie z kurczaka.

Nasz kebab jest już gotowy. Możemy podgrzać go na suchej patelni po 1 minucie z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *