Przepis na jagnięcinę z ziemniakami i marynowanymi warzywami

Czy wiele, że polska jagnięcina jest uważana przez restauratorów na całym świecie za najzdrowszą i najsmaczniejszą? Od setki lat na Podhalu wypasane są owce, od których pochodzi to czerwone mięso. Jagnięcina dostępna w sklepach pochodzi z hodowli ekologicznych, zatem mięso jest bardzo zdrowe, naturalne w smaku. W hurtowniach w naszym kraju dostaniemy również jagnięcinę nowozelandzką. Zdecydowanie różni się smakiem i ceną. Jest zdecydowanie tańsza niż tak polska. Dziś na moim blogu przepis na jagnięcinę z warzywami i ziemniakami.


To moje świąteczne danie obiadowe, którym ugościłam domowników w zeszłą niedzielę wielkanocną. Przepis na comber jagnięcy znalazłam na stronie hurtowni Makro. W tym sklepie również robiłam zakupy przed świętami. Poniżej przepis na wykwintne danie, które możecie przygotować np. z okazji święta rodzinnego.

Składniki
Potrzebujecie 4 porcje combra jagnięcego (jeden powinien mieć około 200 gram). Potrzebne będą również zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, rozmaryn, czosnek, sól oraz oliwa z oliwek. Ponadto kupcie kilogram ziemniaków i warzywa śródziemnomorskie (w gotowym zestawie powinny znaleźć się następujące warzywa: bakłażan, czerwona papryka, cukinia, pomidory, czosnek). Warzywa należy przyprawić rozmarynem, bazylią i octem balsamicznym.

Przygotowanie
Najpierw obsmażamy jagnięcinę na patelni z obu stron (na małym ogniu i niewielkim tłuszczu). Następnie przyprawiamy czerwone mięso solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami i nacieramy oliwą z oliwek. Mięso układamy na blasze i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze maksymalnie 60 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia możemy obrać ziemniaki i na pół godziny przed wyciągnięciem mięsa z piekarnika, można je wstawić na gaz, aby się ugotowały. Ziemniaki można ugnieć lub nie. Warto doprawić je do smaku solą oraz ziołami. Warzywa należy smażyć na gorącej oliwie przez 5 minut. Na koniec należy je zmarynować w occie balsamicznym i oliwie. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *