Przepis na idealne brownie

Mocno czekoladowe, świeże, pachnące i nieco wilgotne – takie jest idealne Brownie. To chyba najpopularniejsze ciasto na świecie, bo wszyscy kochają ten czekoladowy smak. Mimo że przepis na brownie wydaje się banalnie prosty, upieczenie smacznego brownie może okazać się wyzwaniem, szczególnie dla początkujących. Oto wskazówki, dzięki którym ciasto powinno Wam wyjść już za pierwszym razem.

Brownie – przepis

Składniki:

  • 200 gram masła,
  • 300 gram gorzkiej czekolady,
  • 200 gram cukru,
  • 80 gram mąki,
  • 100 ml wody,
  • odrobina orzechów włoskich,
  • odrobina migdałów,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 jajka.

Przygotowanie:

Czekoladę kruszymy na małe kawałki, a orzechy i migdały siekamy nożem. W garnku gotujemy wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy woda się zagotuje, dodajemy masło i czekoladę. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.  W misce trzepiemy jajka i dodajemy mąkę – miksujemy na jednolitą masą. Wolnym strumieniem wlewamy do masy czekoladę. Na koniec wsypujemy orzechy i migdały, a później mieszamy aż powstanie jednolita masa, którą należy wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Brownie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Brownie kroi się w klasyczne, prostokątne czekoladowe kwadraty. Dobre brownie jest zbite i mokre. Można być bazą do innych ciast, np. z musem owocowym lub z masą wykonaną z serka mascarpone i z dodatkiem świeżych owoców. Miam 🙂

Brownie – kulinarne wskazówki

Czekoladę podczas kąpieli wodnej trzeba nieustannie pilnować, bo nie może się zagotować lub przypalić. Zatem należy często mieszać i zbierać ją ze ścianek garnka. Nie można także wlać zagotowanej czekolady od razu do masy jajecznej, która może się ściąć. Warto odczekać chociaż 20 minut, aż czekolada przestygnie.

Wszystkie sypkie składniki, takie jak mąką, cukier i cukier waniliowy warto wymieszać  razem i przesiać przez sitko. Dzięki temu masa będzie puszysta i bez nieestetycznych grudek.

Brownie nie można przetrzymać w piekarniku, bo powinno być pieczone krótko. To pozwoli zachować ten charakterystyczny wilgotny środek, a z zewnątrz – błyszczącą skórkę.

Źródło zdjęcia: https://www.epicurious.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *