Przepis na hot doga z wędzoną rybą

Znacie już mój przepis na hot doga dla dzieci i hot doga tradycyjnego.  Tradycyjne amerykańskie hot dogi – mimo, że są łatwe w przygotowaniu i uwielbiane przez wszystkich, są niezbyt zdrowe i mało pożywne… ;/Jeżeli tylko przygotowujemy hot doga w domu i użyjemy pełnowartościowych produktów spożywczych, fast food może stać się zdrowym przysmakiem i alternatywą dla porannej kanapki. Dziś wpadłam na pomysł, aby zrobić hot doga z wędzoną rybą! Oczywiście z łososiem norweskim – moją ulubioną rybą! 🙂 W tym przysmaku zakochali się wszyscy moi domownicy. 

Składniki:
hot-dog-z-lososiem– 2 świeże bagietki pszenne lub cztery długie bułki z pieczywa pełnoziarnistego,
– 2 filety wędzonego łososia,
– ocet balsamiczny,
– świeże pomidory cherry,
– duża cebula czerwona,
– kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej,
-sok z cytryny lub pieprz cytrynowy,
– odrobina masła
– szczypta oregano,
– szczypta pieprzu,
– jogurt typu greckiego,
– 4 ząbki czosnku,
– szczypiorek.

Przygotowanie:
łosoś-norweskiNajpierw bułki do hot dogów rozgrzewamy w piekarniku. Wtedy staną się bardziej chrupiące. Możemy rozkroić bułkę na dwie części i jedną z nich podsmarować masłem roślinnym i posypać sprasowanym czosnkiem. Cebulę czerwoną kroimy w piórka, sałatę lodową myjemy pod ciepłą wodą, osuszamy i układamy na ciepłej bułce.

Następnie kładziemy pokrojonego łososia norweskiego i krasimy go sokiem z cytryny. Na łososia układamy czerwone pomidory pokrojone na połówki, solimy solą i pieprzem.

Wszystko polewamy sosem jogurtowym (3 łyżki jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku sprasowanego na drobno, szczypiorek pokrojony na niewielkie kawałki oraz szczypta oregano i soli). Na koniec nakładamy górną część bułki i przypiekamy przez 3-4 minuty w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *