Przepis na hot doga z pieczarkami

Zupa, krokiety, paszteciki, naleśniki – to tylko niektóre domowe przekąski, które bardzo dobrze smakują z pieczarkami? Bo jak tu nie pokochać smacznych, aromatycznych i delikatnych pieczarek, bez których kuchnia polska nie istnieje, nieprawdaż? A co powiecie na hot doga z pieczarkami? Z pewnością będziecie zachwyceni, jeżeli wypróbujecie mój przepis. Zapraszam!

Pieczarki zawsze w mojej kuchni (źródło:pinterest)

Pieczarki w mojej kuchni zawsze i do wszystkiego (źródło:pinterest)


Hot dog z pieczarkami ma konotacje pozytywne, bo kojarzy mi się z czasem dzieciństwa. W sobotnie popołudnie moja mama przygotowywana bułeczki z masełkiem, serem i pieczarkami. Zapiekała je w zwykłym piekarniku przez kilkanaście minut. Smak obłędny. Postanowiłam wyzwolić wspomnienia i wypróbować przepis na hot doga. Moja rodzina była zachwycona.

Składniki na hot doga:
– 500 gram pieczarek,
– 100 gram startego sera typu gouda,
– pieprz,
– dwie cebule średniej wielkości.
– sól,
-olej,
– bułki do hot dogów lub bułki parówki.

Przygotowanie:
Zrobienie hot dogów z pieczarkami dla czterech osób zajmuje około 30 minut. Bułki parówki powinniśmy przekroić na kilka mniejszych części, a następnie opróżnić w nich środki. Mniej pracy będzie z gotowymi bułkami do hot dogów, które kupicie w większej hurtowni spożywczej. Kolejnym krokiem jest pokrojenie pieczarek i cebuli i podsmażenie ich na oleju. W trakcie smażenia pieczarki należy posolić i dodać pieprz. W tym czasie bułki możemy rozgrzać w piekarniku. Gdy farsz będzie usmażony, napychamy nim bułkę i całość podpiekamy z żółtym serem w piekarniku rzez 5 minut. Na koniec możemy polać bułkę ketchupem. Gotowe!

Ps: Aby hot dog przypominał tradycyjny amerykański fast food, możemy dodać do bułki parówkę. Inna opcja to pokrojenie parówki na kawałki i podsmażenie wraz z cebulą i pieczarkami.

Danie jest szybkie w wykonaniu i idealne na kolację.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *