Przepis na hamburgera z indyka

Chyba wszyscy mamy ochotę od czasu do czasu na hamburgera. Bo jak można nie lubić chrupiącej bułki ze świeżutkim i pachnącym mięsem polanym sosem. Domowe hamburgery to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Idealnie pasują na leniwe niedzielne popołudnie lub są świetną alternatywą na wczesny lunch. Przyrządzone ze zdrowych i świeżych dodatków smakują małym i dużym. Poznajcie przepis na hamburgera z mięsem indyka.

Jedliście kiedyś filet z indyka? Pewnie tak! Podobno mięso z indyka to trzecie po kurczaku i wieprzowinie rodzaj mięsa uwielbiane przez mieszkańców naszego kraju. Nie wiem czy wiecie, że mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga obróbki termicznej. Należy tylko uważać, aby nie przesuszyć mięsa podczas długiego pieczenia. Dobrze wiedzieć, że mięso z indyka wymaga krótkiej obróbki termicznej w miękkiej temperaturze. Moja rodzina je uwielbia! Ostatnio postanowiłam zrobić hamburger z mięsem z indyka. Szczerze – polecam wszystkim na zdrową przekąskę.

Składniki na domowego hamburgera:

– 450 gram filetu z indyka,

pinterest

pinterest

-2 łyżki musztardy,
– 4 cebule dymki,
-2 łyżki majonezu,
-2 bułki do hamburgerów,
-8 liści sałaty,
-3 pomidory,
-2 łyżki mieszanych ziół.

Sposób przygotowania:
Najpierw przyprawiamy mięso ziołami i smażymy na rozgrzanej patelni przez 4-5 minut, aż się zarumieni. Następnie należy przewrócić mięso na drugą stronę i przycisnąć łopatką. Gotowe bułki do hamburgerów warto opiec w piekarniku. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, a pomidory w duże plastry. Bułkę smarujemy majonezem i odrobiną musztardy i układamy na nią listek sałaty. Następnie kładziemy filet z indyka, a na to pomidor i cebulę. Hamburger ponownie zapiekamy w opiekaczu. Na koniec przyprawiamy ziołami i polewamy ketchupem. Kto się skusi?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *