Przepis na francuską zupę cebulową

Kuchnia francuska jest znana w całej Europie. Przez wielu restauratorów jest uważana za najlepszą na świecie. Wielu z nas najczęściej kojarzy się z bagietką, serami, dobrym winem, ślimakami, żabimi udkami, owocami morza i serem pleśniowym. Kuchnia francuska opiera się na lekkich, zdrowym i szybko przyrządzanych daniach. Francuzi szczególnie dbają o to, aby produkty spożywcze zawsze były świeże. W kuchni francuskiej nie zabraknie również zup, które są w Polsce podstawą każdego obiadu. Dziś prezentuję przepis kulinarny na francuską zupę cebulową.

cebula-na zupęSkładniki spożywcze do przepisu:

  • 800 gram cebuli,
  • 3 łyżki masła prawdziwego,
  • 300 ml wina białego wytrawnego,
  • 1 bulion wołowy,
  • ząbek czosnku,
  • bagietka duża,
  • sól i pieprz mielony,
  • tymianek,
  • 150 gram sera ementaler.

Przygotowanie:
bagietka-francuskaW szerokim garnku roztapiamy masło z oliwą. Cebulę obieramy, kroimy na pół i siekamy w piórka o grubości 2 mm. Warzywo dodajemy do garnka, który powinien być ustawiony na gazie na średnim ogniu. Cebulę mieszamy przez około 2/3 minuty, aż stanie się skarmelizowana. Pamiętajmy o tym, aby nie przypalić warzywa, ponieważ zupa francuska będzie miała wtedy gorzki i nieprzyjemny smak.ser-emantaler

Używając drewnianej łyżki mieszamy cebulę i wlewamy wino białe wytrawne. Następnie dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 minutę. Do zupy francuskiej dodajemy sól, tymianek i zmielony pieprz. Wszystko gotujemy jeszcze przez 2/3 minuty.

Do nagrzanego wcześniej piekarnika (ok. 220 stopni Celcjusza) układamy pokrojoną bagietkę i pieczemy na złoty kolor. Następnie na grzanki zcieramy ząbek czosnku.

Do miseczek bądź talerzy wlewamy zupę i przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i zapiekamy przez około 5 minut, aż ser się roztopi. W tym momencie zupa francuska nadaje się do spożycia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *