Przepis na deser lodowy z awokado

Awokado owoc w każdej postaci jest znakomitą bombą witaminową. Mus z awokado idealnie sprawdza się w deserach zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gładki mus daje gwarancję satysfakcji po spożyciu i zaspokaja ochotę na słodkie. Desery lodowe z awokado to dobry sposób na ochłodzenie organizmu. Aby zjeść gałkę tego pysznego specyfiku, wystarczy pół godziny przygotowania. Lody wychodzą naprawdę dobre. Kto się skusi?

Składniki, które potrzebujmy:

  • 4 jaja,pinterest
  • 125 gram cukru,
  • 600 ml mleka,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 średniej wielkości awokado,
  • sok z limonki.

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy mikserem w dużej misce. Do jaj dodajemy 50 gram cukru, a następnie miksujemy razem. W rondelku rozgrzewamy mleko (powinno być ciele i nie możemy doprowadzić do wrzenia). Do ubitych jaj dolewamy mleko i nadal miksujemy. Następnie gotujemy na parze, aż masa stanie się gęsta. W tym czasie możemy zająć się awokado. Usuwamy z niego pestkę i obieramy ze skórki. Awokado łączymy z sokiem z limonki i masą mleczną i wstawiamy do zamrażarki. Gdy masa zacznie się ścinać, wyciągamy ją x zamrażarki i miksujemy ponownie. Na koniec wstawiamy do zamrażarki i gotowe.

Przepis na deser z owocem awokado jest bardzo prosty. Możemy dodać do niego mus czekoladowy, wtedy będzie bardziej słodki. Polecam na wiosenne i letnie popołudnia. Idealne orzeźwienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *