Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z owocami to dobry pomysł na deser o każdej porze roku. W maju polecam wszystkich kruche ciasto z rabarbarem. Roślina ta kojarzy się  mi z dzieciństwem, zwłaszcza z kompotem serwowanym przez babcię w upalne dni.  Kwaśny rabarbar świetnie komponuje się ze słodkim, kruchym ciastem. Co więcej – ma szczególne właściwości antynowotworowe, które uaktywniają się w obecnych w rabarbarze polifenolach podczas pieczenia.  Deser z rabarbarem to samo zdrowie! 🙂

źródło: http://www.karisann.com

źródło: http://www.karisann.com

Składniki

Na ciasto:

  • 200 gram masła,
  • 200 gram cukru  pudru,
  • 4 jajka,
  • 250 gram mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na kruszonkę:

  • 150 gram mąki,
  • 80 gram masła,
  • 100 gram cukru.

Ponadto:

  • 60 gram rabarbaru,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia należy przesiać przez sitko, a następnie dodać do niej pokrojone na kawałki masło, które trzeba dokładnie posiekać. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek i cukru oraz zagniatanie na szybko ciasta na kształt kuli. Ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
  2. Następnie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, masło roztopić w rondelku i bardzo mocno podgrzać, na koniec – zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. Rabarbar umyć dokładnie, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Na suchej patelni podgrzać roślinę posypaną cukrem. Mieszać aż rabarbar puści sok (przez około 2-3 minuty). Na koniec rabarbar przełożyć na durszlak, by go  odsączyć z nadmiaru soku.
  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 33 x 23 cm, podpiec w piekarniku, aż stanie się złociste (przez około 20 minut) i na koniec lekko wystudzić.
  5. Na przestudzone ciasto wyłożyć rabarbar i posypać startą kruszonką.
  6. Ciasto należy piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Wystudzone ciasto należy posypać cukrem pudrem. Gotowe!

 

Ciasto idealnie nadaje się na niedzielny wypiek do kawy lub cappuccino. Rabarbar nadaje kwasowości – jest kropką nad „i” tego wypieku. Rabarbar doskonale sprawdza się jako składnik kompotu, który świetnie orzeźwia i gasi pragnienie. Polecam również placuszki z rabarbarem lub konfitury.

Interesujące jest to, że rabarbar nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury. Roślina zawiera antyoksydanty, które mają właściwości antynowotworowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *