Przepis na ciasto z owocami i kruszonką

Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina uwielbia proste ciasta na kruchym spodzie – szczególnie z owocami. Największą jego zaletą jest to, że jest proste w przygotowaniu. Co więcej to smaczne, delikatne i puszyste ciasto, które świetnie smakuje w połączeniu z poranną kawą. Jeżeli chodzi o owoce, to proponuję truskawki. Sezon na te owoce dopiero się zaczyna, warto już dziś spróbować prosty przepis kulinarny. Zapraszam.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej,

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki proszku do pieczenia,

3/4 szklanki cukru (polecam cukier trzcinowy),

szczypta soli,

3 jajka,

1/2 szklanki oleju,

1 szklanka mleka lub kefiru.

Składniki na kruszonkę:

2 łyżki masła,

3 łyżki cukru brązowego,

2 łyżki mąki.

Potrzebne będą również świeże owoce oraz cukier puder do posypania ciasta z wierzchu.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, sól i wszystko mieszamy. W drugiej misce rozbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i również mieszamy składniki. Szybko mieszamy zawartość obu misek, aby nie powstały grudki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej wcześniej formy. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą i rozcieramy w palcach. Owoce układamy na ciasto i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 min. w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Ciasto z owocami świetnie smakuje podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem. Polecam do porannej kawy. Pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *