Przepis na ciasto do pizzy

Wszyscy uwielbiamy jeść pizzę. Najlepiej smakuje w domowej postaci. Największą trudnością w wykonaniu pizzy stanowi wyrób ciasta. Wielu z nas „idzie na łatwiznę” kupując gotowe ciasta do pizzy. Nie ma nic przeciwko produktom spożywczym tego rodzaju. Jednocześnie zachęcam do samodzielnego robienia ciasta do pizzy. Po wypróbowaniu kilkunastu przepisów kulinarnych na ciasto do pizzy, postanowiłam odnaleźć idealny przepis i poszukiwania uważam za udane. Dziś prezentuję Wam sprawdzony przepis na cienkie ciasto do pizzy. Przepis dostałam od mojej znajomej, dziękuję!

Po upieczeniu ciasto jest bardzo delikatne i miękkie niczym rodem z kuchni włoskiej. Pizza jest chrupiąca i cienka. Sekretem dobrej pizzy są również dodatki, które na tak wyśmienitym cieście stanowią niewątpliwie prym.

Składniki na ciasto do pizzy:
– 300 gram mąki pszennej lub żytniej,
– 200 ml wody,
– 30 gram świeżych drożdży,
– szczypta soli.

Sposób przygotowania:
przepis-na-ciasto-do pizzyDo dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Do cieplej wody wrzucamy drożdże i rozpuszczamy, aby uzyskały jednolitą konsystencję. Wodę z drożdżami wlewamy do miski i wtedy zaczynamy wyrabiać ciasto. Czynność tę wykonujemy przez około 5/6 minut, aż uzyskamy miękkie, sprężyste i nieprzyklejające się do dłoni ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut. W tym czasie kula powinna podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, warto przeprószyć je mąką i wtedy przekładać na wysmarowaną wcześniej blachę. Można je wcześniej rozwałkować i ułożyć w blaszce. W tym momencie możemy ułożyć dodatki i posypać ciasto ulubionymi przyprawami. Ciasto układamy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 250 stopni Celsjusza i wkładamy do niego pizzę. Pieczemy około 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *