Przepis na ciasto do pizzy bez drożdży

ciasto-do-pizzy

Domowa pizza to moja specjalność – coś już o tym wiecie. Dziś podzielę się z Wami nowy przepisem na ciasto do pizzy bez drożdży. Tak – to możliwe! Pizza bez drożdży smakuje o niebo lepiej i nie przypomina w żaden sposób tradycyjnego drożdżowego wypieku. Jak dla mnie to idealny przepis kuchni włoskiej. Domowa pizza jest cienka, delikatna i chrupiąca. Co więcej, przygotowanie ciasta nie jest czasochłonne, bo nasz wypiek nie bierze udziału w procesie wyrośnięcia. To dobry przepis na pizzę dla zabieganych i niecierpliwych.

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki oliwy,
- 2/3 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- tymianek i bazylia.

Sposób przygotowania:
Najpierw starannie przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Następnie wlewamy mleko i zagniatamy ciasto dość energicznie. W połowie procesu ugniatania ciasta dodajemy oliwę. Na koniec rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła. Układamy na dużą blachę wcześniej wysmarowaną oliwą i posypaną mąką. Pieczemy przez jedyne 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Tak przygotowane ciasto do pizzy możemy posmarować koncentratem pomidorowym na 5 minut przez wyjęciem z piekarnika. W tym czasie warto ułożyć składniki na pizzę. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 2 = pięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>