Przepis na ciasto do pizzy bez drożdży

Domowa pizza to moja specjalność – coś już o tym wiecie. Dziś podzielę się z Wami nowy przepisem na ciasto do pizzy bez drożdży. Tak – to możliwe! Pizza bez drożdży smakuje o niebo lepiej i nie przypomina w żaden sposób tradycyjnego drożdżowego wypieku. Jak dla mnie to idealny przepis kuchni włoskiej. Domowa pizza jest cienka, delikatna i chrupiąca. Co więcej, przygotowanie ciasta nie jest czasochłonne, bo nasz wypiek nie bierze udziału w procesie wyrośnięcia. To dobry przepis na pizzę dla zabieganych i niecierpliwych.

Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1/3 szklanki oliwy,
– 2/3 szklanki mleka,
– szczypta soli,
– tymianek i bazylia.

Sposób przygotowania:
Najpierw starannie przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Następnie wlewamy mleko i zagniatamy ciasto dość energicznie. W połowie procesu ugniatania ciasta dodajemy oliwę. Na koniec rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła. Układamy na dużą blachę wcześniej wysmarowaną oliwą i posypaną mąką. Pieczemy przez jedyne 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Tak przygotowane ciasto do pizzy możemy posmarować koncentratem pomidorowym na 5 minut przez wyjęciem z piekarnika. W tym czasie warto ułożyć składniki na pizzę. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *