Przepis na ciasto do pizzy bez drożdży

Długo szukałam przepisu na ciasto do pizzy bez drożdży, aż po kilku eksperymentach kulinarnych udało mi się zmodyfikować recepturę, którą mogę nazwać moim odkryciem. O smakowym kunszcie pizzy świadczy jej ciasto – będę to powtarzać wszystkim, którzy delektują się tylko składnikami. Do wyrobu ciasta przykłada się najwięcej starań w kuchni włoskiej, której jedną z czołowych potraw jest właśnie pizza. Poznajcie mój sprawdzony przepis na cienkie, chrupiące i pyszne ciasto do pizzy.

Czego potrzebujemy?

Nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że pizza idealnie sprawdza się na przyjęcie w gronie znajomych. Wbrew pozorom nie musimy się specjalnie przygotowywać, aby zrobić domowy fast food. Podstawą dobrego przepisu jest oczywiście mąka (najlepiej niech to będą 2 szklanki mąki pszennej), odrobina mleka (2/3 szklanki) oraz troszkę oleju (1/3 szklanki). Aby nasza pizza nieco urosła, powinniśmy dodać do wszystkich powyższych składników 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Kwintesencją smaku będą przyprawy, takie jak: bazylia, pieprz, szczypta soli i tymianek.

pinterest

pinterest

Kilka prostych kroków

Wszyscy lubimy jeść pizzę, niestety nieliczni umiłowali się w wyrabianiu ciasta. Dlaczego? Ponieważ czynność jest żmudna i monotonna, a jakże istotna i znaczącą dla całej pizzy. Od dziś nie musicie martwić się, że nie macie czasu na etap wyrabiania drożdżowego ciasta. Przepis na ciasto do pizzy bez drożdży jest idealnym rozwiązaniem. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce w celu uzyskania jednolitej masy. W rezultacie powinno powstać sprężyste ciasto, które pozwoli się rozwałkować. W tym czasie piekarnik powinien się już nagrzewać do 180 stopni Celsjusza. Na koniec rozwałkowujemy ciasto na cienką warstwę i nakłuwamy widelcem. Smarujemy przecierem pomidorowym i przyprawiamy ziołami. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *