Przekąski z ciasta francuskiego na zimno

Nie wyobrażam sobie Sylwestra bez przystawek wykonanych z ciasta francuskiego. Od kiedy tylko ten rodzaj ciasta jest do kupienia w sklepach w gotowej postaci, eksperymentuję z nim i na słodko i na słono. Największą jego zaletą jest to, że świetnie nadaje się do formowania różnych kształtów, jest bardzo plastyczne. Zwykle przygotowuję z niego słodkie rożki z jabłkiem i cynamonem, tarty i paszteciki. Ciasto francuskie jest po prostu niezastąpione! Oto kilka szybkich przekąsek z ciasta francuskiego, które posmakują każdemu.

Fastfoodowa przekąska

Jeżeli macie dość po świętach domowych obiadków, zup rybnych i mięs, mam dla Was propozycję – hotodogowa przekąska na Sylwestra. Z pewnością posmakuje wszystkim. Oto sposób, jak ją wykonać. Kiełbaski (najlepsze będą dobrej jakości parówki wieprzowe – polecam marki Sokołów) zawijamy ciasno w ciasto francuskie w formie rulonów. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku w temperaturze do 200 stopni Celsjusza. Sprawdzamy, jak wygląda nasza przekąska. Jeżeli ciasto się zarumieni i wyrośnie, jest gotowa! Podajemy z gotowymi dipami ziołowymi, ketchupem lub musztardą. Możemy również na ciasto wyłożyć inne składniki, takie jak pomidory suszone, oliwki i kapary, by nasz fast food zyskał nowy smak – zdecydowanie bardziej grecki niż amerykański 🙂

Przekąski z ciasta francuskiego na zimno

Ciasto francuskie dobrze wygląda w postaci rolowanej. Można je przygotować z dodatkiem masy szpinakowej, serka w postaci kremowej i plastrów z łososia (przepis kulinarny znajdziecie na moim blogu) oraz z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą. Roladki robi się szybko. Wystarczy przygotować farsz. Szpinakowy np. jest świetny w smaku, jeżeli przyprawimy go czosnkiem i ziołami. Z ciastem francuskim łączy się doskonale. Roladki możemy wykonać również z masy łososiowej i serowej. W tym wydaniu także sprawdzi się na sylwestrową przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *