Przekąski sylwestrowe z łososiem norweskim

W tym roku spędzamy ostatni dzień roku w kameralnym gronie przyjaciół w naszym mieszkaniu. Czas pomyśleć o sylwestrowym menu. Wszak sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Na pewno nie zabraknie przekąsek z łososia, które nie tylko świetnie smakują, ale i dobrze prezentują się na stole z dodatkiem dipów, warzyw, pieczywa i ciasta francuskiego. Oto moje propozycje.

Łosoś norweski jest najzdrowszym z gatunków ryb. Poza cennymi kwasami tłuszczowymi, zawiera również wiele witamin, takich jak A, D i E. Moim znajomi uwielbiają ryby, a w szczególności przystawki z łososia wędzonego i grillowanego. Ponadto łosoś jest bardzo „eleganckim” mięsem, dlatego będzie dobrze wyglądać na sylwestrowym stole zarówno w postaci dodatku do babeczek, jak i rolad.

Babeczka z łososiem i serkiem mascarpone

Ciasto babeczkowe:

  • 150 g masła,
  • 300 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • odrobina wody.

Mąkę należy przesiać. Następnie dodajemy do niej masło oraz żółtka i odrobinę wody. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Ciasto wklejamy do foremek i pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone zimne babeczki dekorujemy farszem z łososia i serkiem marcarpone. Na wierzchu układamy czarne oliwki. Gotowe!

Oto składniki na pastę z łososia:

  • łosoś wędzony,
  • serek mascarpone,
  • sól.

Blendujemy wędzonego łososia, aż będzie miał postać papki.

Roladka z łososiem i serem feta

Składniki:

  • łosoś wędzony,
  • świeży koper,
  • ser feta półtłusty,
  • chrzan (może być krem chrzanowy kupiony w sklepie).

To bardzo szybka przekąska imprezowa. Wystarczy zmiksować chrzan z serem feta (wystarczy 5 łyżeczek kremu chrzanowego na jedno opakowanie sera feta). Dodajemy do pasty koperkiem i nakładamy całość na wędzony plaster. Na koniec zwijamy. Roladka gotowa! Warto skropić sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *