Prosty przepis na pączki

Jutro Tłusty Czwartek. A ja mam dla Was sprawdzony przepis na pączki. Delikatne jak piórka, nadziane ulubionymi konfiturami truskawkowymi, wiśniowymi i różanymi oraz obowiązkowe polukrowane. Chcecie poznać ich smak? Musicie spróbować ten przepis jeszcze dziś. A oto on!

Domowe pączki nie są trudne do wykonania. Ich sukces tkwi w dobrze przygotowanym cieście. Ważny jest zakup świeżych drożdży. Aby dobrze wyrosły, pamiętajcie o wymieszaniu ich z mąką, cukrem i ciepłym mlekiem. Sekretem mojej babci jest dodawanie do ciasta na pączki spirytusu, który podczas smażenia na głębokim tłuszczu pomaga szybciej ściąć białko znajdujące się w mące i jajkach.

Oto składniki:

  • 3 łyżki cukru (polecam cukier trzcinowy),
  • 50 gram świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 500 gram mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 50 gram masła roztopionego,
  • 3 łyżki spirytusu.

Przygotowanie pączków nie jest skomplikowane. Pierwszy krok to podgrzanie mleka, które musi być ciepłe, ale nie gorące. Następnie należy wlać do pojemnika lub miski pokruszone drożdże, wsypać mąkę i cukier. Wszystko wymieszać i wstawić do garnka z ciepłą wodą. Odstawić na 25 minut. Jajka i żółtka należy utrzeć z pozostałymi łyżkami cukru. Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wszystko wymieszać. Dodać jajko i rozpocząć wyrabianie ciasta przez ok. 15 minut. Wyrobione ciasto należy odstawić. Jeszcze wcześniej dodać roztopione masło i spirytus. Ponownie odstawić i przykryć ściereczką kuchenną na godz. Poczekać aż wyrośnie. W tym czasie można przygotować stolnicę. Na wysypany mąką blat ułożyć ciasto i rozwałkować na duży placek. Szklanką wyciąć kółka. Z pozostałych elementów ciasta przygotować kuleczki, które należy ponownie rozwałkować i wyciąć kształty.

Olej rozgrzać w dużym i szerokim garnku. Wyrośnięte pączki wkładać do nagrzanego oleju i smażyć partiami około 2 minut z każdej strony. Po usmażeniu pączki układać na ręczniku papierowym. Ostudzone nadziać konfiturą lub marmoladą wyciskając końcówkę szprycy. Pączki namaczać w lukrze, gdy będą ciepłe i posypać skórką pomarańczową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *