Prosty przepis na kawę mrożoną z lodami

Sezon na kawę mrożoną w pełni, zatem przyszedł czas na podzielenie się z Wami moim przepisem. W prostocie siła – taką dewizą się kierują przygotowując kawowe desery tego lata. W końcu mniej może znaczyć więcej. Zatem poznajcie przepis kulinarny na kawę mrożoną z dodatkiem lodów waniliowych i bitej śmietany.

To mój ulubiony letni deser. Taką kawę mogłabym pić każdego dnia. Nie wiem jak Wy, ale ja latem praktycznie nie jadam ciężkich deserów kremowych, ciast i babeczek. Delektuję się lodami i deserami na zimno, najczęściej z kawy. Ubóstwiam wszystko, co ma kawę w smaku  – od latte po macchiato. Oto mój przepis.

Składniki:

– kubek mocnej kawy rozpuszczalnej zaparzonej ulubionym sposobem (dobra jest kawa Jacobs),

– 4 łyżeczki cukru brązowego,

– 100 ml zimnego mleka,

– 6 kostek lodu,

– 1 gałka lodów waniliowych.

Przygotowanie:

Kawę należy zapatrzyć oraz ostudzić. Do blendera należy włożyć lód i dodać mleko. Następnie należy wlać zimną kawę i na koniec dodać lody. Wszystko zblenderować przez kilka sekund. Gotowe. Polecam na wierzch udekorować bitą śmietaną i skruszoną czekoladą. Warto w tym czasie wstawić szklankę do zamrażarki. Kawę należy podawać zaraz po przelaniu do naczynia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *