Pora na rozgrzanie: zupa dyniowa z grzankami

Lubicie jesień? Jak się macie o tej porze roku? Podobno albo się ją kocha albo nienawidzi. Staram się znaleźć w jesieni wszystko co pozytywne. Ale najbardziej kocham jesień za jej dary natury. Jabłka, orzechy, por, dynia – to wszystko tylko w tym czasie smakuje inaczej. Dziś o zupie dyniowej, która jest co roku najważniejszym punktem w menu tygodnia. Zatem do dzieła!

To ta z zup, która szybko nasyci i rozgrzeje. Dynia sama w sobie jest mdła i nieco bez smaku. Ale jaką ją odrobinę przyprawimy, dodamy grzanki i zioła, zyskuje na wartości. Staje się numerem jeden wśród zup, które szybko rozgrzeją, postawią na nogi oraz rozweseli swoim kolorem, gdy za oknem pochmurno i szaro.

W październiku dynia smakuje najlepiej, jest wtedy bardzo słodka, bogata w miąższ i pełna w całą gamę witamin i minerałów. W dyni znajduje się wiele witamin młodości (A i E). To warzywo, które powinni pokochać wszyscy, którzy mają problemy ze wzrokiem. Karotenoidy znajdujące się w dyni wspomagają wiele procesów związanych z widzeniem. Dynia zawiera również cynk, który dobroczynnie wpływa na cerę. Jest niskokaloryczna, zatem polecam zupę wszystkim, nawet paniom, które dbają o linię.

Składniki:

3 dynie (polecam odmianę hokkaido),

300 gram ziemniaków obranych ze skórki,

4 duże marchewki,

2 cebule,

sól,

pieprz,

imbir,

śmietana kremówka,

masło,

czosnek.

Przygotowujemy dynię. Obieramy ze skórki. Oczyszczamy z nasion. Kroimy w kostkę. Warzywa również obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zupę zestawiamy z ognia. Gdy wystygnie, blendujemy na jednolity krem. Doprawiamy na koniec przyprawami i śmietaną.

Zupę możemy podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Najbardziej szokuje mnie to, że zupa ma świetny, pomarańczowy kolor. Jest prawdziwą ucztą, bo cieszy i żołądek i oczy.

Ciekawostka na koniec: dynia hokkaido można używać do dekoracji stołu (wszystkim znana tradycja Hallowen i rzeźby z dyni). Dla mnie ważniejsze jest jednak to, że mogą przyrządzić z niej wiele wspaniałych przysmaków. Cenię ją za ten orzechowy smak, który dopełni zawsze nutka chilli i imbiru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *