Pomysł na śniadanie: jajecznica ze szpinakiem i łososiem

Co myślicie o połączeniu jajecznicy, szpinaku i wędzonego łososia? Musicie przyznać, że to nietypowy mix smaków. Bo szpinak zwykle łączymy z serem fetą, śmietaną lub parmezanem, ale nie z jajecznicą. Jednak gdy dodamy do tego jeszcze wędzonego łososia, powstanie naprawdę królewskie śniadanie 😉 – niezwykle sycące i pyszne. Polecam wszystkim wypróbować ten przepis. Gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe!

źródło: http://skinnysimplerecipes.blogspot.com

źródło: http://skinnysimplerecipes.blogspot.com

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka,
  • 100 gram wędzonego łososia (należy pokroić w cienkie paski),
  • 3 łyżki masła,
  • 10 listków świeżego szpinaku,
  • pieprz,
  • sól,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

Liście szpinaku myję i osuszam, a następnie wrzucam na rozgrzaną masłem patelnię. Doprawiam szczyptą soli i smażę przez 2 minuty, a następnie zdejmuję z patelni i osuszam liście na ręczniku papierowym. Na rozgrzaną (tą samą) patelnię wrzucam kawałki łososia i od razu wbijam jajka, mieszam na jednolitą papkę. Na koniec  dodaję liście szpinaku (podsmażone wcześniej) i ponownie mieszam aż połączą się one z masę jajeczną. Wszystko przyprawiam pieprzem. Wykładam na talerz i posypuję jeszcze szczypiorkiem. Pycha!

Jajecznica na maśle ze wędzonym łososiem norweskim i szpinakiem jest niebiańsko smaczna i bardzo zdrowa. To pomysł na sycące śniadanie dla każdego – szczególnie dla kobiet w ciąży, które powinny jeść zarówno szpinak, jak i tłuste ryby.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *