Pomysł na smaczny obiad: makaron z kurkami i kurczakiem

Kurki to chyba jedne z najbardziej lubianych grzybów w Polsce. Występują na terenie całego kraju i gdy tylko pojawią się w sklepach, znikają z półek w szybkim tempie. Bo z kurek można przygotować wiele smakowitości. Są świetnym dodatkiem do mięs, sosów, makaronów, a nawet do jajecznicy.  Mimo iż są ciężkostrawne, jak wszystkie grzyby, warto z nimi poeksperymentować w kuchni tej jesieni. Ich smak jest niezapominany, stanowi kropkę nad „i” w każdym daniu. Dziś na tapecie kurki w towarzystwie makaronu penne oraz kurczaka. Wszystko w sosie śmietanowym. Zapraszam!

Jak przygotować kurki?

Jeżeli mamy kurki z lasu, trzeba je starannie oczyścić. To bardzo czasochłonna czynność. Przyda się miska z wodą, w której dokładnie opłuczemy każdy grzyb. Te części, które są uszkodzone, należy odciąć. Uwaga! Nie można moczyć kurek w wodzie zbyt długo, bo grzyby staną się za miękkie.

Kurki najczęściej marynujemy w occie, ale także smażymy na maśle lub dusimy w śmietanie. Warto wiedzieć, że w trakcie duszenia i smażenia grzyby te tracą część swojej objętości.

Makaron z kurkami i kurczakiem – przepis

Składniki:

  •  100 gram makaronu typu penne,
  • 1 filet z kurczaka bez kości,
  • 300 gram kurek,
  • ½ cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietany kremówki, min. 30%,
  • 1 łyżka masła,
  • tymianek,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy all dente.

Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy w paski o grubości ok. 2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem oraz czosnkiem. Kropimy olejem. Jeżeli mamy tylko czas, kurczaka odstawiamy w marynacie na 30 min. Następnie drób obsmażamy na patelni z każdej strony, aż się zarumieni. Odstawiamy na bok i czekamy aż ostygnie.

Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz kurki posiekane na mniejsze kawałki. Dusimy około 7 min, aż grzyby staną się miękkie. Wówczas dodajemy śmietanę i ponownie dusimy przez kilka minut, aż smaki się połączą. Na sam koniec wrzucamy kurczaka i mieszamy. Na ugotowany makaron układamy sos z kurek i z kurczakiem. Wszystko posypujemy startym parmezanem.

Uwaga! Aby śmietaną nie zważyła się na patelni, warto ją wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby postała w temperaturze pokojowej przynajmniej przez godzinę.

Źródło zdjęcia: https://nomenu.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *