Pomysł na rozgrzewający napój? Grzane wino na piedestale

Chociaż nie ma śniegu za oknem nie macie wrażenia, że zima zawitała na dobre? A to z powodu tak niskich temperatur, które już dały o sobie odczuć szczególnie rano. Zmiana temperatury nie zachęca do wychodzenia z domu. Najchętniej schowałabym się pod ciepłym kocem i poczekała na wiosnę. Gdy zrobi się zimno, ja eksperymentuje w kuchni z rozgrzewającymi napojami. Dziś proponuję grzane wino – alkohol idealny na chłodny i długi wieczór z przyjaciółmi przy filmie i kominku. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem.
Przedstawiam jeden z najprostszych przepisów na rozgrzewające wino. Do jego przygotowania potrzebujecie butelkę czerwonego wina (najlepsze będzie półsłodkie czerwone), jedna duża pomarańcza, laska cynamonu, goździki, cukier, jedna cytryna. Rozgrzewający napój przygotujecie w kilka minut. Warto wcześniej wyparzyć owoce i starannie osuszyć. Następnie pokroić je w plasterki i zalać winem. Na koniec powinniśmy podać przygotowane wcześniej przyprawy: laskę cynamony, trzy goździki i łyżeczkę cukru do smaku. Wszystkie składniki należy podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Gdy napój będzie bardzo ciepły, można go rozgrzać do kubków lub żaroodpornych kieliszków. Nie radzę używać tradycyjnych kieliszków do wina, ponieważ mogą pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury.

To mój ulubiony przepis na winnego grzańca. Czasami dodaję do niego imbir – kłącza tej przyprawy kupicie w wielu sklepach z ziołami oraz w niektórych warzywniakach. Gdy nie mam goździków i cynamonu dodaję gotową przyprawę do wina, która jest komponentą wszystkich wymienionych powyżej dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *