Pomysł na energetyczne śniadanie – jajeczne muffiny

Białkowo-tłuszczowe śniadania zapewniają nam sytość przez długi czas oraz dają ogromny zastrzyk energii. Zjadając pożywny posiłek, możemy być pewni, że za dwie godziny nie będziemy sięgać po inne przekąski – niekoniecznie te wartościowe. Warto więc codziennie poświęcić kilkanaście minut na zrobienie zdrowego śniadania, dzięki któremu będziemy mieli energię do pracy i działania. Zamiast owsianki lub jajecznicy proponuję mufinny jajeczne z papryką, szpinakiem, pieczarkami i salami. To śniadanie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji bogate w białko i niezwykle smaczne.

źródło:pinterest

źródło:pinterest

 

Składniki:

  • 4 jajka,
  • czerwona papryka,
  • 6 plasterków salami,
  • 70 gram sera mozzarella,
  • 80 gram szpinaku,
  • 4 pieczarki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • bazylia.

Składniki są na 2-3 porcje.

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania jest bardzo banalny. Wszystkie składniki (oprócz jajek) należy dokładnie pokroić na mniejsze kawałki. Ser mozzarella można pokroić w kostkę, a salami na połówki. Następnie w misce ubić jajka z odrobiną soli oraz pieprzu – odstawić.  Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, wrzucić paprykę, pieczarki, szpinak i doprawić solą oraz ziołami.  Przygotować formę do muffinek, wysmarować ją oliwą z oliwek, dodając usmażone warzywa oraz salami i zalewając na koniec gotową masą jajeczną.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Muffiny piec przez 10 minut. Można je podawać na gorąco. Smacznego!

Uwaga! Jeżeli nie jesteśmy „porannymi ptaszkami”, z pewnością o wiele trudniej będzie nam się zorganizować, aby pokroić wszystkie składniki na powyższe śniadanie. Można je zatem przygotować dzień wcześniej – umyć, pokroić i podsmażyć na patelni. Jeżeli postoją w lodówce przez noc, nic się im nie stanie – zachowają swój smak i zapach. Wówczas wystarczy nagrzać tylko piekarnik, przygotować masę jajeczną i wlać wszystko do formy na muffiny. Zajmie to nie dłużej niż 5 minut. Doliczyć trzeba czas oczekiwania na upieczenie – około 10 minut. Zatem w 15 minut mamy zdrowe białkowe śniadanie, po zjedzeniu którego nie będziemy myśleć o zjedzeniu słodkiego batonika lub drożdżówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *