Pizza z owocami morza na włoskim cieście

Dawno nie robiłam pizzy na prawdziwie cienkim cieście według przepisu kuchni włoskiej. Uważam, że dobra pizza jest wykonana na delikatnym i ziołowym spodzie. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na ciasto do pizzy. Tym razem podzielę się z Wami sprawdzoną recepturą na romantyczny wieczór tylko we dwoje. Tak – pizza z owocami morza to mój pomysł na kolacje z ukochaną osobą. Owoce morza to naturalne afrodyzjaki; szczególnie ostrygi i krewetki. O wyjątkowych właściwościach frutti di mare wiedziała już Afrodyta – starożytna bogini piękności.

Składniki na ciasto do pizzy:
– 300 gram mąki pszennej,
– 25 g drożdży,
– 240 mln ciepłej wody,
– 1 łyżka cukru,
– 2 łyżki oliwy z oliwek.

Składniki na sos do pizzy:
owoce-morza-z-makro-gastronomie-hotele-pl– 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 3 średnie pomidory z puszki,
– 2 łyżeczki suszonej bazylii,
-2 ząbki czosnku,
– ½ łyżeczki cukru.

Składniki na pizzę:
– 500 gram owoców morza (najlepsze będą świeże krewetki),
– 250 dag sera mozarella (pokrojony na plasterki lub w kulkach),
– 2 cebule,
– ½ łyżeczki chilli,
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania pizzy:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W tym czasie przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Podrośnięte drożdże dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto na pizzę. Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek. Kiedy ciasto będzie gotowe, układamy je w miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na pół godziny w dość ciepłym miejscu. Możemy zabrać się za sos do pizzy. Pomidory wyciągamy z puszki i rozdrabniamy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy warzywa na patelnię, dodajemy do nich koncentrat, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier i zioła. Smażymy, aż odparuje woda. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy i układamy na blasze. Smarujemy ciasto sosem do pizzy i posypujemy ziołami. Na sos układamy posiekaną wcześniej cebulę, pokrojony ser mozarella i obrane owoce morza. Na koniec posypujemy odrobiną startego sera i przyprawy chilli. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.

 Pizza z owocami morza to jest naprawę smaczna. Prezentuję przepis na pizzę w wersji na ostro.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *