Przepis na sos do pizzy z pesto

Pizza z sosem pesto to moje wspomnienie smakowe wakacji. Zielony sos pochodzący z Genui zwykle stosowałam do spaghetti. W słonecznej Italii miałam okazję skosztować oryginalnego pesto z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. Do tej pory, jeśli miałam ochotę na pesto, kupowałam gotowy sos w słoiczku. Przepis na sos do pizzy a’la pesto przywiozłam z Włoch. Wbrew pozorom, pyszny sos do pizzy możemy zrobić samemu w domu, a składniki są dostępne na rynku w większości supermarketów.

przepis-na-sos-do-pizzy-gastronomie-hotele-plGłównym składnikiem pesto jest bazylia. Tradycyjny przepis na sos do pizzy zakłada wytwarzanie pesto w marmurowych moździerzach. W domowym zaciszu można użyć w tym celu blendera lub robota kuchennego. Do przygotowania pesto potrzebne będą również następujące składniki: orzeszki piniowe (3 łyżki), pół szklanki oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, pół szklanki startego parmezanu. Przygotowane pęczki bazylii siekamy. Miażdżymy czosnek i orzechy.

pesto-gastronomie-hotele-plWszystkie składniki wrzucamy do miseczki, następnie dodajemy oliwę z oliwek i rozcieramy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy parmezan i miksujemy. Gotowy sos pesto możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pesto warto zamrozić i wykorzystać je przy kolejnym eksperymentach z przepisami kuchni włoskiej. Pamiętajmy o tym, aby nie podgrzewać pesto. W wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.

Przepis na sos do pizzy jest prosty i wystarczy na kilka porcji. Najlepiej zielonym sosem posmarować ciasto, pizza zyskuje dzięki temu prawdziwie włoski smak. Pesto świetnie sprawdza się również jako przysmak do kanapek, sałaty i makaronu. Najbardziej lubię świeże pesto z włoskim pieczywem i dojrzałymi pomidorami. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *