Pasta z awokado na dwa sposoby

Wciąż jemy zbyt mało awokado, mimo jego dostępności w każdym sklepie, markecie czy hurtowni. Jakoś nie przekonaliśmy się do tego owocu. A szkoda, bo jest kopalnią witamin A, E i C, kwasu foliowego oraz potasu. Właściwości zdrowotne awokado zostały zauważone przez dietetyków, zatem owoc ten jest szczególnie polecany osobom chorującym m.in. na cukrzycę typu II, choroby serca oraz tym odchudzającym się. Jak jeść ten egzotyczny owoc? Nic prostszego. Poniżej dwa przepisy na pastę z awokado, którą polecam rozsmarować na kanapki.

Owoce awokado (https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro/owoce-egzotyczne/awokado) nie są drogie. Kupicie je najczęściej na sztuki (jeden owoc kosztuje około 1-2 złotych). Do przygotowania pasty potrzebujecie dwa owoce.

Z czosnkiem

To pasta, która jest mocno aromatyczna, dzięki dodatkowi w postaci czosnku. Delikatne, masłowe awokado w połączeniu z charakterystycznym smakiem czosnku to duet idealny na chleb. Polecam wszystkich, którzy chcą wzmocnić odporność, bo warzywo jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Czego potrzebujecie do wykonania pasty? Oto lista artykułów spożywczych: awokado, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, 1 łyżka oliwy z oliwek raz odrobina soku z cytryny (2 łyżeczki). Owoc należy obrać ze skórki i przekroić na pół, wyjmując pestkę. Czosnek należy rozdrobnić przez praskę, a awokado pokroić w drobną kostkę. Dodać sól, sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać i zblenderować. Gotowe!

Z wędzoną rybą

Kremowe awokado oraz ryba to dobre połączenie smakowe, które świetnie prezentuje się na bagietce i chrupkim pieczywie. Cudnie miękkie, słodkawe i masłowe awokado mogę jeść garściami. Świetnie smakuje, jak dodam do niego odrobinę musztardy chrzanowej. Staje się wtedy wyraziste. Ostatnio odkryłam pastę z dodatkiem wędzonej makreli (wystarczy około 50 gram ryby). Potrzebne będzie także 1 dojrzałe awokado, pieprz, sól, sok z cytryny. Postępujemy tak, jak w przepisie powyżej. Obrane i rozdrobnione awokado mieszamy z rybą. Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *