Papryka faszerowana łososiem

Lubię faszerowane warzywa, szczególnie papryka jest dla mnie numerem jeden. Farsze do nadziania tego czerwonego warzywa dają duże pole możliwości. Dziś proponuję Wam paprykę nafaszerowaną łososiem norweskim (wędzonym), ryżem brązowym, cebulą i marchewką. Do tego proponuję białe wino i macie pomysł na zdrową, lekkostrawną i smaczną kolacyjkę.

Składniki:

– 3 dorodne czerwone papryki,

– 2 marchewki,

– 1 woreczek ryżu brązowego,

– 2 ząbki czosnku,

– czerwona cebula,

– olej z pestek winogron,

– filet z wędzonego łososia.

Wykonanie:

Ryż gotujemy i odcedzamy. Warzywa myjemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę siekamy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Do cebuli dodajemy startą na tarce marchewkę i również podsmażamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łososia rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do ryżu. Na koniec dodajemy wszystkie składniki do ryżu i łososia i mieszamy. Paprykę kroimy na dwie połówki i starannie napełniamy farszem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą i podpiekamy w temperaturze 170 stopni przez 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *