Panna cotta – letni deser z kuchni włoskiej

Panna cotta – to delikatny, śmietankowy włoski deser, idealny na letnie upały. Z włoskiego „panna cotta” oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany kremówki dodaje się cukier, wanilię i żelatynę. Panna cottę wlewa się do miseczki, a po zastygnięciu wykłada się do góry dnem na talerzu. Deser jest bardzo kremowy i najlepiej smakuje z owocami, takimi jak: maliny, truskawki i borówki. Od pewnego czasu szukałam idealnego przepisu kuchni włoskiej. Próbowałam nawet gotowej panna cotty z torebki (Winiary), niestety nie była tak kremowa jak ta zjedzona parę lat temu w Toskanii. Na stronie domowe-wypieki.pl pojawił się bardzo prosty przepis. Panna cotta jest przepyszna!

Składniki:
smietana-gastronomie-hotele-pl– 500 mln słodkiej śmietany kremówki 36%,
– 50 gram cukru,
– 2 łyżeczki żelatyny,
– 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut w chłodne miejsce. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na połowę i wyciągamy łyżeczką ziarenka.

owoce-gastronomie-hotele-plŚmietanę kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i laskę wanilii/ ekstrakt wanilii. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy często przez 10 minut. Gorącą śmietanę mieszamy dokładnie z żelatyną.

Przygotowujemy małe foremki w okrągłym kształcie. Najlepiej, aby miały pojemność 160 ml. Rozlewamy do naczyń gotową śmietankę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Owoce miksujemy blenderem i rozlewamy wkoło deseru. Część owoców zostawiamy do dekoracji. Deser można skropić syropem klonowym i posypać czekoladą. Osobiście polecam panna cottę z malinami lub truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *