Domowe przepisy na orzeźwiające napoje na upalne dni

W upały nic nie doda energii i orzeźwi jak domowy odświeżający oraz zdrowy napój. Letnie upały mogą być niebezpieczne, jeżeli zapomnimy o odpowiednim nawodnieniu organizmu.  Gdy za oknem temperatura jest bliska 30 stopni Celsjusza, powinniśmy pić nawet 2,5-3 litrów płynów dziennie. Najlepiej niech to będzie woda średnio- lub wysokozmineralizowana. Jednak…

źródło: http://www.whipitup4foodies.com

Placuszki owsiane z otrębami i świeżym ananasem

Szukacie pomysłu na lekkie, dietetyczne i smaczne śniadanie? A może tak po prostu macie dość tradycyjnych kanapek? Zapraszam na pyszne i sycące placuszki owsiane z odrobiną otrąb i z dodatkiem świeżego ananasa.  To także świetna alternatywa dla tradycyjnej owsianki z owocami. A do jedzenia płatków owsianych chyba nie muszę nikogo…

Koktajl z czarnej porzeczki

Czas na czerwoną porzeczkę uważam za otwarty. I choć ceny owoców na rynku nie należą do najniższych, nie wyobrażam sobie lata bez smaku porzeczki, zwłaszcza na śniadanie lub po prostu dla orzeźwienia w upalne dni. Porzeczkę kocham miłością bezgraniczną i jeżeli mam tylko taką możliwość, mrożę owoce na zimę. Uwielbiam…

źródło: http://www.cookingclassy.com/

Pieczony łosoś ze szparagami

Szparagi odkryłam bardzo późno. Tymczasem to wdzięczne i szalenie zdrowe warzywo jest bardzo proste w przygotowaniu – najlepiej smakuje gotowane w osolonej wodzie lub na parze oraz posypane bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi warto także polać oliwą z oliwek oraz skropić sokiem z cytryny. W towarzystwie pieczonego łososia są…

źródło: http://www.karisann.com

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z owocami to dobry pomysł na deser o każdej porze roku. W maju polecam wszystkich kruche ciasto z rabarbarem. Roślina ta kojarzy się  mi z dzieciństwem, zwłaszcza z kompotem serwowanym przez babcię w upalne dni.  Kwaśny rabarbar świetnie komponuje się ze słodkim, kruchym ciastem. Co więcej – ma szczególne…

Pomysły na domowe desery na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka nie odbędzie się w moim domu bez prezentów i małego słodkiego co nieco. Zamiast wydawać pieniądze na kolejne lody lub cukrową watę, może warto przygotować zdrowszą wersję deseru w zaciszu swojej kuchni?  Będzie w tym dużo frajdy, gdy pozwolicie swoim dzieciom zrobić wspólnie taki deser. Warto wcześniej zaopatrzyć…

źródło: http://www.chefkoch.de

Sałatka z tortellini i warzywami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kuchnię włoską pod każdym względem. Różnorodne makarony stale inspirują mnie do przygotowywania dań na wiele sposobów. Ostatnio polubiłam bardziej tortellini. Te tradycyjne włoskie pierożki nadziewane mięsem, grzybami lub szpinakiem smakują naprawdę świetnie z sosem pomidorowym i serem. Można je wykorzystać również do sałatek,…

Sandacz pieczony w pergaminie

W Polsce sandacz jest uznawany za pyszną rybę od całkiem niedawna. Jego smak pozostaje w pamięci na dłużej, bo delikatne, chude i białe mięso wyróżnia się szczególną kruchością i przede wszystkim ogromną zawartością takich cennych substancji, jak kwasy omega oraz witaminy. Ryba upieczona w pergaminie będzie świetnym pomysłem na lekkostrawny…

Pomysł na egzotyczne smoothie bowl

Energetyczny koktajl na śniadanie zamiast tradycyjnych kanapek? Czemu nie!  Smaczne smoothie bowl sprawdzi się świetnie w roli dietetycznego i bardzo zdrowego posiłku o poranku.  Miseczka wypełniona po brzegi kolorowymi owocami, owsianką, mlekiem kokosowym i orzechami to prawdziwa bomba odżywczych składników, idealne na początek wiosny.  Wbrew pozorom smoothie bowl nie zajmie…

Kaszotto z warzywami i kurczakiem

Lubicie kaszę gryczaną? Ja uwielbiam i nie wyobrażam sobie miesiąca bez tego produktu w jadłospisie. Mam wrażenie, że coraz więcej osób przekonuje się do kaszy i przygotowuje z niej różnorodne potrawy. Dziś na tapecie będzie kaszotto – polska wersja risotto, w którym zamiast ryżu znajduje się krótkoziarnista kasza gryczana oraz…