Owoce morza: wciąż tylko przysmak wakacji

To naturalne, że podczas wakacyjnych wyjazdów zagranicznych próbujemy smaków innych kuchni. Z każdego kraju przywożę najczęściej garść miłych wspomnień i kilka nowych smaków do przestawania w mojej gastronomii. W kuchni krajów śródziemnomorskiej niekwestionowany prym wiodą owoce morza podawane w różnej postaci. Kalmary, mule, krewetki, ośmiornice i kraby to całe królestwo wodnych przysmaków, które warto wypróbować podczas podróży wakacyjnej. Polacy wciąż na co dzień wolą kotlety mielone i bitki schabowe, owoce morza w wielu domach pojawiają się „od święta”. Tymczasem wiele z nich dostępna jest w polskich sklepach – i to przez cały rok.

Poniżej kilka inspiracji na smaczne dania z dodatkiem krewetek:

ZUPA KREWETKOWA

źródło:pinterest

źródło:pinterest

 SAŁATKI Z KREWETKAMI

Krewetki królewskie z pomidorami koktajlowymi i rukolą

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Krewetki tygrysie z ananasem, serem pleśniowym, pestkami dyni i rukolą

źródło:pinterest

źródło:pinterest

 Krewetki królewskie z pomidorami oraz oliwkami

źródło:pinterest

źródło:pinterest

KREWETKI Z MAKARONEM

i z cukinią

źródło:pinterest

źródło:pinterest

z czarnym makaronem

źródło:pinterest

źródło:pinterest

Wygląda przepysznie – nieprawdaż? Dobrej jakości krewetki różnego rodzaju znajdziecie na stronie makro. Krewetki gotowe i surowe, królewskie i tygrysie, koktajlowe i wiele więcej – owoce morze czekają na Was.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *