Orzeźwiający koktajl z arbuza

Nadszedł czas na arbuza. Kto go nie kocha?! Ja i moja rodzina arbuz je non stop, gdy tylko pojawi się w sklepie. Mimo tego, że w 90% składa się z wody i zawiera niewiele witamin oraz soli mineralnych, jest świetnym zdrowym produktem na domowy koktajl orzeźwiający – idealny na upalne lato. Ostatnie badania dowodzą, że arbuz jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, luteina i likopen, które pomagają zapobiegać zachorowaniu na nowotwory. Arbuzożercy wiedzą, że owoc ten działa moczopędnie, zatem jest szczególnie polecany osobom chorującym na infekcje układu moczowego i nefrologicznego.

Gdy za oknem żar,  rzadko kiedy mamy ochotę na gotowanie w kuchni. Myślimy o tym, aby przygotować coś na szybko, co orzeźwi oraz doda energii. Czasami wystarczy blender i kilka składników, aby przyrządzić smaczny i zdrowy koktajl owocowy. Polecam wszystkim, którym znudziło się picie wody i mają ochotę na owoce małe co nie co. Napój arbuzowy nie wymaga dużego wysiłku. Przygotujecie go w kilka minut.

Składniki:

  • pół kilograma schłodzonego arbuza (obranego ze skórki i bez pestek),
  • łyżka miodu naturalnego,
  • 1/3 szklanki wody mineralnej niegazowanej,
  • 2 listki mięty.

Przygotowanie:

Arbuza obrać ze skórki i opróżnić z pestek. Owoc wstawić do lodówki na godzinę przed przygotowaniem koktajlu. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na jednolitą masę arbuzową. Do naczynia wlać wodę i dodać miód – całość zmiksować przez minutę. Napój przelać do szklanki. Warto podać z lodem przyozdobiony listkiem z mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *