O dobrym przepisie na pizzę słów kilka

Tyle przepisów kulinarnych ile głów. Jeden jest jednak przepis na pizzę, który skradł moje serce kilka lat temu. Pizza wygląda jak ta, którą jadłam niegdyś podczas podróży ślubnej do Włoch. Cienkie i delikatne ciasto, mnóstwo ziół i wyborne składniki – takiej pizzy się nie zapomina. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto do pizzy. Po latach prób i błędów, testowania i pieczenia, smakowania i delektowania, znalazłam ten jedyny przepis. Znajdziecie go poniżej.

Kwintesencja smaku tkwi w cieście

Dobry przepis na ciasto to podstawa. Oto tajemnica. Po pierwsze – odpowiednia mąka. Wszystkim polecam zakup włoskiej mąki do pizzy. Polska mąka pszenna to nie to samo. Warto poszukać w hurtowniach mąki rodem ze słonecznej Italii. Po drugie – długie i dokładne mieszanie ciasta. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne oraz nie będzie się kleić, to znak, że jest gotowe. Po trzecie – umiejętne rozciąganie na blasze. Nie polecam wałka do tych celów. Warto spróbować rozciągnąć ciasto palcami. A oto przepis na ciasto do pizzy: 1 szklanka dobrej mąki, ¼ kostki drożdży, pół szklanki wody i płaska łyżeczka cukru. Ważne: nie odstawiamy ciasta, aż wyrośnie. Wyrobioną masę rozciągamy na blasze od razu.

Prawdziwie pomidorowy sos do pizzy

Możliwości na sos do pizzy mamy kilka: koncentrat pomidorowy, ketchup, sos z torebki lub sos domowym sposobem. Chyba domyślacie się, że najsmaczniejszy będzie ten zrobiony własnoręcznie. Warto zakupić dobre pomidory z puszki (bez skórki) i zblenderować je na ogniu. Na koniec dodać przyprawy: bazylię i oregano. Sos gotowy!Można nim posmarować pizzę.

Świeże dodatki

Ciasto do pizzy powinno być cienkie. Nie przesadzajcie więc z dodatkami. Ważne, aby składniki dodane na wierzch ciasta były smaczne i świeże. Co mogę polecić? Cebulę, pieczarki i wędlinę – to opcja klasyczna. Suszone pomidory, oliwki i mozzarellę – to opcja śródziemnomorska. Deska serów pleśniowych – to opcja „na bogato”. Ważne jest tylko to, aby składniki były dobrej jakości.

Pieczenie

Jeżeli nie jesteśmy posiadaczami pieca do pizzy, pozostaje nam jedynie zgłębić tajniki naszej kuchenki elektrycznej. Najpierw rozgrzejmy piekarnik, by zapewnić naszemu ciastu warunki, jakie panują w prawdziwych kamiennych piecach, które spotykamy w niektórych gastronomiach. Blaszkę umieśćmy na środkowej półce i pieczmy ciasto przez około 25 minut w temp. 190 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *