Naleśniki z łososiem wędzonym

W wielu sklepach spożywczych dostaniemy wędzonego łososia w formie plastrów, dzwonków lub filetów. W mojej lodówce zawsze jest miejsce na zdrowe wędzone ryby. Staram się chociaż raz na tydzień przygotowywać potrawy zawierające kwasy omega 3 obecne w świeżych i wędzonych rybach. Kuchennych inspiracji szukam oglądając programy kulinarne z Kurtem Schellerem. Ostatnio postanowiłam wypróbować przepis Kurta Schellera na naleśniki nadziewane łososiem.

Naleśniki nadziewane łososiem – składniki
Do wykonania naleśników potrzebujemy: 200 ml mleka, 1 jajko, 250 gram mąki, masło do smażenia, odrobinę soli. Ponadto należy zakupić takie produkty spożywcze jak: wędzony łosoś norweski (500 gram), 2 pomidory, 1 czerwona cebula, 2 papryki (żółta i zielona), 1 ogórek, sałata lodowa (5 liści) oraz 150 gram śmietany kremówki.

Przygotowanie naleśników z łososiem
wędzone-ryby-gastronomie-hotele-plPrzygotowujemy ciasto na tradycyjne naleśniki: do miski wbijamy jajko i wlewamy mleko. Miksujemy. Następnie wsiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Warzywa starannie myjemy i kroimy na kostkę (paprykę, pomidory, ogórki), a cebulę w piórka. Wystygnięto naleśniki smarujemy śmietaną kremówką. Na środku układamy plastry wędzonej ryby, a na niej warzywa pokrojone w kostkę oraz liść sałaty. Naleśniki zwijamy w roladę i kroimy na plastry.

Porcja wystarczy dla czterech osób. Przepis według Kurta Schellera zawiera kwaśną śmietanę. Ja wykorzystałam do naleśników śmietanę słodką kremówkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *