Coraz więcej osób eliminuje gluten z codziennych jadłospisów. Wiele osób ostawia produkty upieczone z mąki pszennej i żytnej na bok. Sięga po wypieki, ciasta i naleśniki z mąki gryczanej,orkiszowej i pełnoziarnistej. Z pewnością to najzdrowsze mąki, z którymi warto eksperymentować w kuchni. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami moim sposobem na naleśniki z gryki. Nie bójcie się mąki gryczanej. Jestem pewna, że szybko się z nią polubicie.
Mąka gryczana jest szara, piaskowa i wygląda średnio zachęcająco do zjedzenia. Jest polecana cukrzykom przez dietetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i zawiera wiele cennych składników, takich jak magnez, żelazo, wapń i sód. Oto przepis na pyszne naleśniki gryczane:
700 gram mleka,
100 gram wody gazowanej,
400 gram mąki gryczanej,
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżeczka soli,
40 gram oliwy z oliwek,
4 jajka.
Powyższe składniki powinny wystarczyć, by przygotować ciasto na ok. 18 naleśników. Ciasto przygotowujemy tak, jak pszenne: mieszamy jajka, mleko, olej, cukier i sól, aż powstanie jednolita masa. Dolewamy wodę, by ciasto miało postać lejącą. Odstawiamy na ok. 30 minut przed smażeniem, np. do lodówki. Patelnię spryskujemy olejem i smażymy naleśniki z każdej strony.
Kwintesencja smaku naleśników kryje się w ich farszu. Placuszki z mąki gryczanej polecam na słono z dodatkiem warzyw, ryb (np.łososia) lub mięs (kurczak). Oto kilka przykładowych kompozycji smakowych:
- twaróg + chrzan + szpinak + wędzony łosoś,
- twaróg + pomidory + szynka + rozmaryn,
- szynka + ser żółty + cebula + papryka + ketchup.
Dacie się skusić? Tak pysznie nadziewane naleśniki pokocha cała Wasza rodzina. To samo zdrowie! To pyszna i syta przekąska na kolację i śniadanie.