Mój przepis na sernik z nutellą i truskawkami

Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty. Nadszedł czas na przygotowania deserów z dodatkiem tych nieziemskich owoców. Nie wiem jak Wy, ale ja truskawki mogę jeść bez końca i nie widzę nigdy umiaru w zajadaniu się tymi słodkościami. Ale jak nie kochać truskawek? Po prostu inaczej się nie da! Dziś mam dla Was coś wyjątkowego – połączenie nutelli z truskawkami. Brzmi świetnie, prawda? A jak smakuje… Musicie spróbować! Poniżej przepis.

Sernik z truskawkami na kruchym spodzie z dodatkiem oraz mazista nutella – to połączenie nie może nie smakować. Aby przygotować czekoladowy spód potrzebujecie następujące składniki:

  • 200 gram ciasteczek pełnoziarnistych Pepitki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 55 g masła dobrze roztopionego.

Jeżeli macie malakser, szybko przygotujecie ciasto na spód sernika. Wystarczy wszystkie powyższe składniki wrzucić do miski i tak długo miksować, aż powstanie jednolita, zbita i nieco mokra masa. Wcześniej warto wyłożyć torownicę papierem do pieczenia, na wierzch wlać masę ciasteczkową i piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Dopiero wystudzone ciasto będzie dobre do dalszego przygotowania sernika.

Następnie przygotujcie masę serową. Oto składniki:

  • 700 g twarogu zielonego,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • 3 jajka,
  • 200 g nutelli,
  • 200 g świeżych truskawek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

W misce przygotować masę serową: twaróg, śmietanę kremówkę, cukier i jajka zmiksować do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, bo masa serowa stanie się puszysta, a sernik w tracie pieczenia będzie podnosił się do góry i po wyciągnięciu opadnie na dno. Część masy odłożyć do drugiej miski i zmieszać z nutellą. Do pozostałej masy należy dodać jeszcze cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystkie należy wymieszać, aż powstanie jasna masa serowa. Na wystygnięty podpieczony ciasteczkowy spód wylać masę serową zmieszaną z nutellą i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Następnie wyjąć sernik z piekarnika, po wystygnięciu należy ułożyć białą masę, na którą należy poukładać truskawki. Na koniec pieczemy jeszcze raz sernik przez 45 minut. Gotowe ciasto powinno być ścięte i twarde pod spodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *