Mój przepis na sernik na zimno z malinami i borówkami

Sezon na serniki na zimno w pełni. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, zwłaszcza gdy w grę wchodzą kulinarne słodkości. Dziś na blogu mój przepis na lekki kremowy sernik z owocami. To idealny przysmak na upalne dni, kiedy mamy ochotę na małe co nie co – orzeźwiające i proste w wykonaniu zarazem. Sernik możemy przygotować na specjalną okazję, wygląda przepięknie, zatem warto uwzględnić go jako alternatywa dla tortu.

Składniki:

  • 150 gram herbatników pełnoziarnistych,
  • 800 gram twarogu zmielonego  lub kupionego z wiaderka,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • opakowanie galaretki malinowej,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 200 gram malin,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200 gram borówki amerykańskiej.

Przygotowanie:

Na spodzie o średnicy 22 cm należy wyłożyć herbatniki obok siebie. Owoce trzeba staranie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Twaróg należy zmielić z cukrem pudrem i śmietanką kremówką na jednolitą masę. Do masy można wsypać cukier waniliowy. Żelatynę należy zalać zimną wodą – gdy napęcznieje, trzeba podgrzać w kuchence mikrofalowej i pozostawić, aż lekko przestygnie. Do żelatyny warto dodać 3 łyżki masy serowej i wymieszać – tak przygotowaną papkę należy wlać do masy serowej. Całość wymieszać i przełożyć na herbatniki. Owoce poukładać na wierzchu masy serowej, część z nich zatopić w samej masie. Galaretkę malinową rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Gdy wierzch sernika nieco stężeje, zalać należy tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *