Mój przepis na makaron z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym

Jednym z moich kulinarnych postanowień noworocznych jest przygotowywanie ryby na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Nie muszę nikogo przekonywać, że ryby są bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety. Dietetycy sugerują, aby czerwone mięso zastąpić mięsem z ryby zawierającym drogocenne kwasy tłuszczowe i białka. Dziś zaskakuję Was w rybie, którą uwielbia cała moja rodzina. Jest to oczywiście łosoś norweski. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na penne z łososiem i brokułami pod pierzynką śmietanową. Zapraszam!

original_fit-800-600Składniki

  • 2 brokuły,
  • 400 gram łososia norweskiego wędzonego w kawałkach (więcej),
  • śmietana 18%,
  • 700 gram makaronu typu penne,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz,
  • sól,
  • cytryna,
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie

W  osolonej wodzie ugotować makaron all dente. Brokuły umyć pod zimną wodą, podzielić na mniejsze części i również ugotować all dente. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć na oleju aż się zarumieni. Łososia pokroić w kostkę lub paski i skropić sokiem z cytryny. Można wrzucić na patelnię, aż się zarumieni, gdy był wcześniej wędzony. Jeżeli kupimy filet z łososia, to należy go oczywiście wcześniej usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.  Na drugiej patelni można roztopić masło lub wlać oliwę i po chwili dodać kawałki łososia i zalać śmietaną. Tak przygotowany sos dusimy przez kilka minut, a na koniec doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Na talerzu układamy makaron i brokuły. Na wierzch wlewamy nasz sos śmietanowo-łososiowy.

Możemy również makaron i brokuły ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch wlać sos z łososia na śmietanie. Tak przygotowane danie należy zapiec w piekarniku przez ok. 6 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *