Mój przepis na chlebek bananowy

Chlebek bananowy to popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych.  Puszysty, lekki, aromatyczny – świetnie pasuje na poranne śniadanie w towarzystwie małej czarnej lub zielonej herbaty. Chlebek bananowy może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie i przekąskę do pracy. Jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych, które są niezwykle potrzebne dla organizmu, zwłaszcza gdy on oczekuje solidnej dawki energii.  Chlebek bananowy nie ma nic wspólnego z chlebem – jest znacznie bardziej słodki i mokry. Poniżej znajdziecie mój przesterowany przepis kulinarny.

Chlebek bananowy jest szybki w przygotowaniu. Można z nim wyczarować różne rodzaje przekąsek, np. z dodatkiem ulubionych orzechów, owoców, przypraw i bakalii. Mój chlebek jest bardzo miękki, aż rozpływa się w ustach. W towarzystwie śliwkowych powideł jest najlepszym pomysłem na słodkie śniadanie.

Oto niezbędne składniki:

  1. 4 bardzo dojrzałe banany w postaci rozgniecionej,
  2. 70 gram masła roztopionego,
  3. 1 jajko,
  4. 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  5. ¾ szklanki cukru,
  6. 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  7. 1,5 szklanki mąki,
  8. szczypta soli.

Ponadto można dodać do masy:

  • żurawinę,
  • zmielone orzechy,
  • rodzynki odcedzone z wody.

Przygotowanie:

Mąką należy wymieszać z sodą oczyszczoną i przesiać do naczynia. W garnku należy roztopić masło i dodać do niego rozgniecione banany. Owoce wystarczy zmiażdżyć widelcem. Jajko trzeba lekko roztrzepać i dodać do masy bananowej wraz z cukrem i wanilią. Na końcu należy wsypać mąkę i odrobinę soli. Całość należy wymieszać np. za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto przelać do formy – świetnym rozwiązaniem będzie zwykła keksówka.  Piecz przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.  Po upieczeniu chlebek należy odstawić, aż wystygnie.

Banany same w sobie są dość zapychające, dlatego chlebek będzie świetnym sposobem na mały głód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *