Mój pomysł na obiad: sandacz w sosie grzybowym

Ryba na talerzu to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Podana w towarzystwie grzybów w śmietanowym sosie może być dobrym pomysłem na obiad. Ulubioną rybą Polaków jest sandacz. Jego delikatne mięso i mała ilość ości sprawia, że coraz chętniej kupujemy takie ryby na obiad. Mięso z sandacza ma także wiele innych zalet, m.in. jest lekkostrawne, niezbyt tłuste i zabiera witaminy oraz kwasy omega-3. Mięso z sandacza w połączeniu z grzybami (polecam kurkami) smakuje wybornie. Kto się skusi?

Prosty przepis na sandacza w sosie kurkowym

Składniki:

– świeży lub mrożony sandacz,

– ¼ kostki mała,

– odrobina świeżego lub mrożonego koperku,

– sok wyciśnięty z połowy cytryny,

– sól,

– pieprz,

– 300 gram kurek (najlepszą będą świeże, ale mogą być także suszone),

– 2 średnie cebule,

– 2 ząbki czosnku,

-150 ml śmietany 30%,

-1 płaska łyżka mąki.

Przygotowanie:

Jeżeli posiadamy świeże grzyby, to trzeba będzie je dokładnie umyć i przebrać. Kurki należy zalać wrzątkiem i zostawić tak na kilka minut. Następnie wodę odcedzić, grzyby zalać zimną wodą i osuszyć. Na maśle podsmażyć cebule pokrojone w drobną kostkę, aż się zeszklą. Później dodać do niej jeszcze odrobinę masła, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz kurki. Wszystkie składniki dusi się na patelni przez 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy śmietanę i przyprószamy składniki mąką. Całość ponownie dusimy i mieszamy aż zgęstnieje; powstanie sos. Sos kurkowy przyprawiamy dużą ilością czarnego pieprzu i odrobiną soli.

Drugim etapem jest przygotowanie ryby. Filet z sandacza zwykle ma skórę. Trzeba go umyć, oczyścić z łusek oraz osuszyć. Następnie pokroić na porcję. Skórę warto naciąć w kilku miejscach, skropić cytryną, posolić i dodać pieprz. W takiej postaci warto wstawić rybę na min. 5 minut do lodówki. Ostatnim krokiem jest smażenie. Sandacza smażymy od strony skóry przez ok. 5 minut, a następnie z drugiej strony przez 3 minuty. Gdy ryba zostanie usmażona, układamy ją na talerzu i polewamy sosem grzybowym.

Na bazie sandacza możemy przygotować różne dania na obiad zarówno w postaci smażonej, jak i pieczonej oraz grillowanej. Sandacz (kliknij) dostępny jest w wielu hurtowniach artykułów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *