Mój pomysł na dietetyczne śniadanie: placuszki bananowe

Genialne banana panacakes to świetny pomysł na lekkostrawne śniadanie. Bananowe placuszki zrobicie naprawdę bardzo szybko. To zdecydowanie zdrowsza wersja popularnych amerykańskich panacakes, gdyż zawiera takie produkty, jak: banany, płatki owsiane i jajka.  Dobrze smakują, dodają energii i przyjemnie sycą. Czego chcieć więcej?

źródło: http://food.ndtv.com

źródło: http://food.ndtv.com

Składniki na 8 porcji:

  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • olej kokosowy do smażenia,
  • mielony cynamon,
  • miód.

Przygotowanie:

Za pomocą blendera należy zmiksować jajka, banana i płatki owsiane na gładkie ciasto. Jajka warto wcześniej roztrzepać trzepaczką lub widelcem. Można dodać do ciasta cynamon lub cukier waniliowy. Przed smażeniem patelnię należy posmarować olejem kokosowym i usmażyć na nim niewielkie placuszki, przewracając z obu stron. Panacakes podawać ciepłe polane miodem lub syropem klonowym. Dobrze smakują także z dżemem lub ze świeżymi owocami.

Uwaga! Placki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki, trzeba je odwrócić na drugą stronę.  Warto wiedzieć, że łopatka, jaką przewracamy bananowe placuszki, powinna być płaska i mieć dodatkową rączkę – najlepsza jest wykonana z teflonu.

Banana panacakes sprawdzą się jako pierwszy posiłek. Dzięki zawartości błonnika zapewnią na długo uczucie sytości. Gdy dodamy do nich świeże owoce, będziemy mieli zdrowe śniadanie bogate w witaminy i minerały. Gotowe placuszki dobrze smakują z orzechami, wiórkami kokosowymi, kakao, cynamonem i jogurtem naturalnym. Nie trzeba dodawać do nich cukru, bo same w sobie mają tą charakterystyczną bananową słodycz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *