Mini pizze na kolacje – kto ma ochotę?

Macie czasami ochotę na pizzę? Ja ostatnio bardzo często. Zamówienie pizzy z lokalu to spory wydatek dla mojej dużej rodziny. Dlatego jestem zwolenniczką domowych wypieków. Ponadto smakuję nieziemsko naturalnie, są bardzo chrupiące i aromatyczne. Dziś propozycja mini pizzy. To przysmak, w którym zakochała się moja pięcioosobowa rodzina.

Składniki na ciasto drożdżowe:

300 gram mąki,

3/4 szklanki wody,

szczypta soli,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka oliwy z oliwek,

20 gram drożdży.

Dodatki:

pieczarki,

sos pomidorowy,

ser,

cebula pokrojona w plastry,

szynka pokrojona w plastry.

Przygotowanie:

Przepis na ciasto do pizzy jest bardzo prosty: należy przesiać mąką do miski, dodać do niej sól oraz drożdże. Następnie należy wlać ciepłą wodę i odrobinę oleju. Wszystko wymieszać i zagnieść miękkie ciasto. Zostawić pod przykryciem, aż urośnie (na około 50 minut). Ciasto rozwałkować. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Za pomocą małej miseczki wycisnąć w cieśnie placki o średnicy około 15 cm. Placki ułożyć na blasze i posypać mąką. Na wierzch położyć ulubione dodatki do pizzy (wcześniej pokrojone w paski pieczarki, cebulę, plasterek szynki oraz sera oraz dwie łyżki sosu pomidorowego). Na koniec posypać suszonymi ziołami (proponuję bazylię, zioła prowansalskie i chilli). Piec, aż zarumienią się brzegi pizzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *