Mazurki – ciasta polskiej Wielkanocy

Święta za pasem, zatem nadszedł czas na pieczenia ciast. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez mazurków i babek. W moim rodzinnym domu w Wielki Czwartek piecze się mazurki, a Wielką Sobotę się je dekoruje. Mazurki to ciasta, które goszczą na moim rodzinny stole raz do roku. Zwykle decyduje się na upieczenie co najmniej dwóch placków, które dekoruje wieloma bakaliami, masą kajmakową i czekoladową. Poniżej podzielę się z Wami przepisem kulinarnym, które przekazywane są w moim domu z pokolenia na pokolenie. Daję gwarancję, że mazurek będzie nieziemsko dobry.

Mazurek kajmakowo-orzechowy
Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez smaku orzechów i czekolady. Mazurek kajmakowo-orzechowy stanowi kwintesencję niepowtarzalnych smaków – słonego i słodkiego. Aby wykonać kruchy spód mazurka potrzebujemy następujące składniki:
– 250 gramów mąki,
– 125 gramów masła,
– 1 jajko,
– 1-2 łyżki wody,
– 125 g masła,
– 5 łyżek cukru pudru.

Składniki na wykonanie masy to:
– 400 g masy kajmakowej,
-150 g czekolady,
-150 g słonych orzechów,
– 2 łyżki śmietany.

Przygotowanie
Tradycyjnie należy rozpocząć od zagniatania ciasta. Gdy zostanie uformowane, należy rozwałkować je na papierze i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 20 minut. W tym czasie możemy przygotować masę krówkową – mieszamy ją ze śmietaną, roztapiamy z czekoladą i mieszamy. Smarujemy masą krówkową spód i na to kładziemy orzechy i polewą. Gotowe.

Mazurek z orzechami to ciasto bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujemy artykułów spożywczych, które dostaniemy w każdym sklepie 0 nawet tym osiedlowym. Przed świętami jednak radzę wybrać się na zakupy do hurtowni spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *