Mascarpone: przepyszny serek na letni deser

Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych kuchni europejskich. Może dlatego, że jest taka smaczna! Ważnym produktem spożywczym w tej kuchni są sery, z których najbardziej popularny jest parmezan i mascarpone. Te drugi polecam wykorzystać do deserów  – jest niezwykle lekki, puszysty i kremowy.

 Włoski serek

Mascarpone przez wiele lat był wytwarzany w Lombardii, tj. w północnych Włoszech. Niegdyś był produkowany tylko jesienią i zimną, z czasem produkcja wzrosła na skalę światową, zatem zaczęto wytwarzać ten przysmak przez cały rok. Serek ten jest robiony ze śmietanki, a nie z mleka, jak w przypadku wielu innych serów. Stąd jego kremowa i delikatna konsystencja. We Włoszech mascarpone jest dodatkiem do tiramisu, ponadto wykorzystuje się go do sosów i makaronów. Serek ten najlepiej sprawdza się jako składnik deseru z owocami.

Deserowe must have

Mascarpone sprawdzi się podczas letnich upałów. Wykorzystuję go do prostych deserów z sezonowymi owocami. Deser jest bardzo prosty do zrobienia. Ważne jest to, aby zrobić go kilka godzin wcześniej przed podaniem. Do masy serowej polecam dodać śmietanę kremówkę (ubitą na sztywno), owoce (takie, jak lubimy), cukier waniliowy i orzeszki. Na spodzie pucharka do deserów polecam także ułożyć herbatniki. Owoce warto zmiksować na frużelinę, całe należy ułożyć na wierzchu. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *