Mam smaka na makaron z kurczakiem i szpinakiem

Gdy nie macie dużo czasu na gotowanie, a pragnęlibyście przygotować danie iście z restauracyjnego menu, to mam dla Was ciekawą propozycję kulinarną. Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem to świetny sposób na wykwintny i smaczny obiad, który wykonacie w kilkanaście minut. To pyszne i bardzo zdrowe danie, które możecie podać również na kolację.

Składniki na dwie osoby:

200 gram makaronu penne,

pół łyżki masła,

łyżka oleju,

2 ząbki czosnku,

1 pierś z kurczaka,

150 ml słodkiej śmietany,

garść natki pietruszki (posiekanej),

sól i pieprz,

250 gram świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach.

Przy się także ser do posypania – sugerowałabym zakup parmezanu, który jest smakową kropką nad i w tym przepisie.

Wykonanie

To naprawdę szybkie danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. Pierwszym krokiem jest gotowanie makaronu (oczywiście all dente). Na oleju lub oliwie z oliwek należy podsmażyć filet w z kurczaka (wcześniej pokrojony w drobną kostkę). Na drugiej patelni należy przygotować szpinak – podsmażyć przyprawiając solą i pieprzem. Gdy odparuje woda, na patelnię można wrzucić usmażone kawałki kurczaka i wyciśnięty przez praskę czosnek, a po dwóch minutach śmietanę. Wszystko należy mieszać, aż powstanie jednolity sos. Na makaron należy wyłożyć gotową zieloną papkę i udekorować posiekaną pietruszką i/lub odrobiną parmezanu.

Uwaga! Danie smakuje wyśmienicie, jeżeli doprawimy je dużą ilością przypraw. Im mniej czosnku, tym szpinak będzie wydawał się mdły w kompozycji z kurczakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *